Husté sneženie dorazilo aj do Česka. Kritická situácia je najmä na východe republiky

Veronika Salayová

Aj Česko dnes čaká zrejme najväčšia snehová nádielka doterajšej meteorologickej zimy. A mnoho okresov najmä na juhovýchode krajiny hlási už prvé problémy.

Husto snežiť začalo v Českej republike už skoro ráno. Sneží aj v Juhočeskom, Zlínskom, Olomouckom kraji a na Vysočine, postupne sa sneženie presúva na sever Česka. Prvé problémy nenechali na seba dlho čakať.

Cestári v Juhočeskom kraji od skorých ranných hodín odstraňujú sneh z vozoviek. Na niektorých miestach napadlo už 10  centimetrov snehu.

V teréne majú približne 170 vozidiel, informoval dispečer Správy a údržby ciest Juhočeského kraja Martin Šulista. 

Juhomoravskí policajti upozornili, že za prvé dve hodiny sneženia sa v kraji stalo už 50 nehôd, niektoré cesty stále blokujú uviaznuté kamióny.

Problémy s MHD

Sneh skomplikoval ráno aj hromadnú dopravu v Brne. „Sneh okolo 6.00 hod takmer zastavil MHD v kopcovitých úsekoch mesta. Po ošetrení sa vozidlá opäť pomaly rozbiehajú. Na dotknutých linkách evidujeme oneskorenie až 30 minút. Ďalší vývoj situácie bude závisieť od počasia,“ informoval brniansky dopravný podnik na sociálnej sieti. 

„Okraj snehových prehánok je už tu, tlačí sa to sem a bude snežiť celý deň. Všetka technika bude v teréne,“ informoval dispečer šumperskej správy ciest.

Sneží aj na väčšine územia Stredočeského kraja. Vodičom sa odporúča zvýšená opatrnosť na diaľnici D8, sneženie je ale hlásené aj z Pražského okruhu alebo z diaľnice D1, informuje Riaditeľstvo ciest a diaľnic (ŘSD).

Sneženie sa má postupne presúvať z juhu na sever Čiech. Počas dňa by malo výdatne snežiť aj v Moravskosliezskom kraji. Meteorológovia upozorňujú, že nový sneh je mokrý a ťažký, môže tak lámať vetvy stromov. 

Husto sneží aj v ďalších krajinách, a to v Rakúsku a v Maďarsku. V maďarskom meste Szentgotthárd na hraniciach s Rakúskom nasnežilo už 13 cm snehu.  V hraničných oblastiach sa očakáva, že napadne okolo 20 cm snehu, lokálne aj viac. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd