Husté sneženie komplikuje situáciu na cestách. Na západe prší, no zrážky ustávajú

Ľubomír Franko

Nad územím Slovenska sa v piatok popoludní nachádza teplý front. Ten prináša na viaceré miesta sneženie, no na jeho zadnej strane prší. Viaceré cesty sú ale pokryté snehom, pre nákladné vozidla museli uzatvoriť aj Donovaly.

Do našej oblasti sa krátko predpoludním dostalo frontálne rozhranie. Teplý front prináša na svojej prednej časti prevažne sneženie, no na jeho zadnej časti v teplejšom vzduchu už prší.

Sneženie je miestami aj intenzívnejšie, čo sa prejavuje na zasnežených vozovkách. Tie sú hlásené v Trenčianskom kraji, na strednom Slovensku, ale aj na východnom Slovensku.

Podľa Slovenskej správy ciest je od 13:30 uzatvorený horský priechod Donovaly pre nákladné vozidlá nad 10 metrov. 

Situácia na cestách, zdroj: Zjazdnost.sk
Situácia na cestách, zdroj: Zjazdnost.sk

,,Horské prechody (HP) na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne pokrytý čerstvým, kašovitým alebo utlačeným snehom hr. 1-3 cm. Na HP Herlianske Sedlo je čerstvý sneh hr. 4-5 cm. HP Makov, Javorník, Soroška, Branisko, Dargov, Biela Hora, Fačkov, Kremnické Bane, Pusté Pole, Príslop, Havran, Pezinská Baba, Vyšehrad, Klenov, Homôlka a Šútovce majú povrch vozovky mokrý," píše na svojom webe Zjazdnosť.sk Slovenská správa ciest.

Sneženie bude v západnej polovici Slovenska postupne prechádzať do dažďa. Na strednom a východnom Slovensku by malo prevažne snežiť, situácia na cestách by sa preto výrazne zlepšiť nemala.

Zrážky budú ustávať večer a počas noci, na krajnom severe by ale malo snežiť aj naďalej.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd