Hviezdna obloha v októbri. Uvidíme drakonidy a orionidy

Veronika Sádovská

Hviezdna obloha sa dá pozorovať aj v jeseni. Hviezdy budú "padať" aj v októbri. Pripravte sa na roj drakonidov a orionidov.

Po čase najznámejších perzeíd prichádza čas menej známych, ale rovnako úžasných drakonidov. Tie začnú "padať" už 4. októbra a ich vrchol bude v noci z 8. na 9. októbra. Pozorovať ich budete môcť ešte aj 10. októbra, ale už v menšom množstve.

Drakonidy sú viditeľné každý rok v októbri, keď Zem prekročí dráhu kométy 21P / Giacobini-Zinner. Práve úlomky tejto kométy zhoria v našej atmosfére a nám sa zdajú ľudovo povedané ako padajúce hviezdy. Každý rok je iný čo sa týka frekvencie viditeľných meteoritov. Niekedy sú viditeľné len 2 hodinu a inokedy ich sú desiatky. 

Drakonidy, ako väčšina rojov, majú svoj názov od miesta, kde sa pozorovateľom zdá, že vychádzajú, teda zo súhvezdia Draka. Narozdiel od iných rojov je ich možné vidieť krátko po západe slnka, nie hlboko v noci.

V druhej polovici októbra prídu na rad Orionidy. Taktiež sú viditeľné každý rok a vychádzajú zo súhvezdia Oriona. Začnú približne 21. októbra a pozorovať ich môžeme až do prvého novembrového týždňa. 

Ich frekvencia je vyššia ako u Drakonidov, uvidieť môžete až 25 meteorov za hodinu. Najlepšie sú viditeľné v skorých ranných hodinách.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd