ISS oslavuje 20 rokov. Teraz si ju môžete pozrieť ako nikdy predtým

Dominik Cenkner

Medzinárodná vesmírna stanica (ISS) oslávila počas týždňa významné jubileum. Google si pri tejto príležitosti pripravil unikátnu virtuálnu prehliadku, vďaka ktorej si ju môžete podrobne pozrieť zvonku aj zvnútra.

Najskôr si však o nej povedzme viac. Stanica 2. novembra oslávila 20. narodeniny. Týka sa to však momentu, kedy do nej prvýkrat vstúpil človek. Odvtedy je ISS nepretržite obývaná.

Ako taká však stanica na obežnú dráhu Zeme bola vypustená už pred takmer 22 rokmi. Od roku 2010 drží rekord v dĺžke súvislého obývania telesa vo vesmíre človekom.

ISS trvá obehnúť Zem 92,9 minút. To znamená, že za jeden deň spraví 15,49 obletov. Pre lepšiu predstavu astronauti, ktorí sú pravej na nej, vidia za deň 15 až 16 východov a západov slnka.

Výročie stanice si všimol a rozhodol sa špeciálne osláviť aj Google. Ten na svojich náučných stránkach Arts & Culture vytvoril špeciálnu sekciu s článkami, fotkami Zeme z paluby ISS a svoje vedomosti si budete môcť overiť aj vďaka kvízom.

To najzaujímavejšie, čo si pre nás Google pripravil je však 3D počítačový model stanice. Na jeho zobrazenie nepotrebujete žiaden výkonný PC a spustíte ho aj pomocou smartfónu. Aj napriek tomu je však do detailov prepracovaný.

Stále to však nie je všetko. Taktiež sa môžete pozrieť aj do interiéru stanice. Modul s prezývkou Kupola, v ktorom sa nachádza niekoľko okien zabezpečujúcich približne 180° výhľad na Zem, bol spracovaný do podoby ako Street View. Dnešný večer preto môžete stráviť, aspoň pomyslene, vo vesmíre.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd