Jasný bolid rozjasnil v piatok ráno oblohu v Česku. Pravdepodobne dopadol na zem

Ľubomír Franko

V piatok 29. januára ráno zaznamenali českí a poľskí astronómovia jasný bolid, ktorý bol zachytený aj na videu. Vzhľadom na hlasité zvuky pri jeho výbuchu sa vedci domnievajú, že mohol dopadnúť aj na zem.

V piatok 29. januára bol medzi 7:04:54 a 7:04:58 zaznamenaný jasný meteor - bolid, ktorý bol po niekoľkých minútach doprevádzaný hlasnými zvukovými prejavmi.

Jasný meteor pozorovali v oblasti severného Česka, pričom hlasitý zvuk pravdepodobne výbuchu meteoru bol zaznamenaný v okolí Prahy. Podľa českých astronómov nie je vylúčené, že potenciálny meteorit dopadol aj na zemský povrch.

Kvôli nepriaznivému počasiu boli v okolí Prahy a južnejšie nepriaznivé podmienky na sledovanie. Jasný bolid ale zachytili bezpečnostné kamery a autokamery na juhu Poľska.

Kamery českých astronómov priamo nezachytili jasný bolid, no veľmi presné prístroje zaznamenali svietenie tohoto javu a to aj cez oblačnosť.

Pád bolidu, čo je názov pre veľmi jasný meteor, je zriedkavým javom. Napriek tomu nejde v našej oblasti o raritu. Pozorovať ich môžeme po celom svete, no v podstatne nižšej frekvencii ako pády meteorov počas obdobia meteorických rojov. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd