USA zasiahla najhoršia katastrofa za posledné roky. Počet obetí tornád stúpa k 100

Veronika Salayová

Sobota sa zapíše do čiernej kroniky USA. Šiestimi štátmi sa prehnalo 30 ničivých tornád, ktoré zanechalo po sebe desiatky mŕtvych.

V noci z piatka na sobotu sa centrálnou oblasťou USA prehnalo najmenej 30 tornád, ktoré zasiahli štáty Arkansas, Illinois, Kentucky, Missouri, Mississippi a Tennessee.

Počet obetí podľa dnešných oficiálnych údajov vzrástol na 84, no zrejme tento počet nebude konečný. Stále prebiehajú záchranné a pátracie akcie a odhaduje sa, že počet obetí presiahne hranicu 100. 

Najväčšie škody hlási štát Kentucky, kde americký prezident Joe Biden vyhlásil núdzový stav.

Biden uznal, že klimatické zmeny mohli zohrať dôležitú úlohu v krutosti piatkových búrok. „Všetko, čo viem, je, že intenzita počasia naprieč celým radom má určitý vplyv v dôsledku otepľovania planéty,“ povedal Biden médiám. 

V meste Mayfield v Kentucky sa zrejme tornádo vyzúrilo najviac. Fotografie z oblasti ukazujú neuveriteľnú skazu, kde je takmer všetko zrovnané so zemou.

Prečo tornáda vznikli?

Odborníci predpokladajú, že tornádo, ktoré zasiahlo 4 štáty a prešlo trasu dlhú viac ako 500, mohlo presiahnuť silu F5 na Fujitovej stupnici. Vietor podľa odhadov presiahol rýchlosť 250 km/h. Ak by sa to potvrdilo, išlo by o prvé tornádo o sile F5 od roku 2013.

Príčinou extrémnej poveternostnej situácie bol studený front, ktorý vstupoval do teplejšej oblasti. V priebehu niekoľkých hodín vznikli teplotné kontrasty s rozdielom viac ako 20 °C.

Tieto hranice frontu boli doslova živnou pôdou pre vznik početných tornád, ktoré za krátky čas nabrali na sile, pričom v decembri nie je výskyt takýchto silných tornád vôbec zvykom.

Americký prezident Joe Biden sa vyjadril, že ide o jedno z najväčších tornád v histórii USA a vyjadril ľútosť rodinám obetí. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd