Juh Európy trápia horúčavy a sucho. Prepisujú sa rekordy a situácia sa má ešte zhoršiť

Dominik Cenkner

Tento rok sa vlny horúčav začali na juhu Európy o niečo skôr, než býva zvykom. Najhoršie je na tom Španielsko, Portugalsko, ale aj také Taliansko.

Prvé tropické horúčavy zasiahli krajiny na juhu starého kontinentu o niečo skôr ako po minulé roky. Spolu s minimálnym množstvom zrážok sa počasie značne podpísalo pod rozmáhajúce sa sucho.

Portugalsko či Taliansko zažili v máji veľmi teplé dni, ktoré sa zapíšu do histórie. Napr. v spomínanom Portugalsku zažili najteplejší máj za posledných 92 rokov.

Ako informuje TASR, priemerná teplota v máji bola o niečo viac ako 19 stupňov Celzia, čo je o vyše 3 °C viac než zvyčajne. Zároveň priemerné zrážky za máj boli tesne pod hranicou deväť milimetrov a predstavovali len 13 percent obvyklého normálu.

V dôsledku toho až 97 % krajiny trpí silným suchom. Od najzávažnejšej kategórie – extrémne sucho – ju delí len jeden stupeň.

Extrémne teplý máj v Taliansku

Ako vyplýva z mesačných meteorologických súhrnov jednotlivých krajín, ešte horšia situácia nastala v Taliansku. Tam bol tohtoročný máj druhým najteplejším od roku 1800.

Klimatológovia tvrdia, že opakované vlny horúčav sú jednoznačným znakom globálneho otepľovania. Očakáva sa, že tieto tepelné vlny budú čoraz častejšie a budú sa predlžovať a zosilňovať.

Zhoršujúca sa situácia

Aj tieto dni ukazujú, že situácia sa neustále zhoršuje. Juhozápad Európy, konkrétne Pyrenejský polostrov totiž zasiahla ďalšia vlna horúčav.

Už od piatka sa tam teploty šplhajú k +40 °C. Tieto hodnoty začiatkom nového pracovného týždňa pritom hravo prekonajú.

zdroj: imeteo.sk
zdroj: imeteo.sk

Problémy spôsobujú aj tropické noci. Teda noci, pri ktorých teploty neklesnú pod +20 °C.

V priebehu nasledujúceho týždňa by sa vlna horúčav mala rozšíriť a zasiahnuť aj ďalšie európske krajiny. Napr. vo Francúzsku v priebehu piatka tiež počítajú s teplotami cez +40 °C.

V našich končinách by až tak horúco byť nemalo. Prvé predpovede na nasledujúci týždeň hovoria o maximálnych teplotách do +30 °C. V priebehu ďalších dní však budeme situáciu konkretizovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd