Júlia je už v Česku. Dosiahla silu orkánu. Na Sněžke namerali 208 km/h

Ľubomír Franko

Výrazný studený front, ktorý k nám v noci prinesie mohutný vietor, sa už nachádza v Česku. Na čele frontu dosiahol vietor na vrchole Sněžky až 208,8 km/h. 

Stred tlakovej níže Júlia sa v tejto chvíli nachádza v oblasti stredného Poľska. Studený front, ktorý je s ňou spojený, postupuje ďalej smerom na juh. V týchto chvíľach sa nachádza na hraniciach severného Česka.

Front je jasne pozorovateľný ako línia prehánok a búrok s vyššou radarovou odrazivosťou. Táto línia je kompaktná a siaha od Frankfurtu nad Mohanom až po Krakov. 

Na jej čele sa vyskytuje extrémny nárazový vietor, ktorý dosiahol na vrchole kopca Sněžka o 21:00 až extrémnych 208,8 km/h (58 m/s). Ešte väčším extrémom je však priemerná rýchlosť vetra, ktorá v tom čase dosiahla až 162 km/h.

Na Sněžke namerali rýchlosť vetra 208,8 km/h, zdroj: Infoclimat.fr
Na Sněžke namerali rýchlosť vetra 208,8 km/h, zdroj: Infoclimat.fr

Takto silný vietor je na Beaufortovej stupnici sily vetra označovaný najvyšším 12-tym stupňom a nazývame ho orkán. Môžeme tak potvrdiť, že vietor, ktorý priniesla tlaková níž Júlia už dosiahol silu orkánu. 

Vietor mieri na Slovensko

Silný studený front práve prechádza cez česko-poľské hranice a bude sa presúvať ďalej smerom na juh až juhovýchod. Postupne prinesie mohutné nárazy vetra aj na Slovensko.

Radarová snímka o 21:30
Radarová snímka o 21:30

Najsilnejší by mali byť v nížinách na západe Slovenska a v stredných polohách Žilinského kraja. Extrémny vietor by mal zasiahnuť Vysoké a Nízke Tatry, no podobne silný, padavý vietor sa môže vyskytnúť aj v okresoch Poprad a Kežmarok, na úpätí Tatier. 

Očakávame, že vietor sa dostane na naše územie okolo polnoci. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd