Z víchrice je orkán. Júlia práve vstupuje nad Slovensko

Peter Minárik

Toľko očakávaná víchrica Júlia sa už v týchto chvíľach nachádza pred bránami Slovenska. Nejde však už len o víchricu, ale orkán. Vietor totiž v Poľsku aj v Česku dosiahol silu orkánu. 

Júlia sa už nachádza pred bránami Slovenska. V týchto chvíľach sa čelo studeného frontu, na ktorom sa vytvorila línia, ktorá je aj bleskovo aktívna nachádza nad Moravou a južným Poľskom, teda pred bránami nášho územia a už o pár minút vstúpi nad naše územie a začne vystrájať.

Júlia už naplno úraduje v susednom Poľsku, či v Česku. Zmena je v tom, že už nejde len o víchricu, ale o orkán. Priemerná rýchlosť vetra totiž presiahla rýchlosť orkánu a nárazy dokonca až rýchlosť 200 km/h.

Z Česka hlásia popadané stromy a neprejazdné železničné trate. Energetici majú už tisícky domácností bez dodávok elektrickej energie.

Na Snežke namerali náraz vetra o sile až 223,3 km/h, pričom priemerná rýchlosť vetra dosiahla rýchlosť až 162 km/h, čo je výrazne nad hranicou orkánu. Ide o zatiaľ operatívne údaje. Konečné hodnoty sa môžu ešte líšiť. 

Silný vietor v týchto chvíľach teda mieri nad naše územie a prinesie ho práve studený front, ktorý začína postupovať nad naše územie. Na čele tohto frontu sa dokonca môžu objaviť aj búrky a vietor dramaticky naberie na sile.

Najsilnejší vietor sa v horských oblastiach očakáva medzi polnocou a rannými hodinami. Najsilnejšie nárazy vetra by sme mali pozorovať v oblasti Vysokých Tatier, kde hrozí padavý vietor. Nie je vylúčený náraz o sile cez 200 km/h.

V nižších polohách na západe územia sa najsilnejší vietor očakáva od teraz až do zhruba 5:00. Poryvy vetra v Podunajskej nížine môžu presiahnuť rýchlosť 100 km/h.

Vzhľadom k očakávaným extrémnym poryvom vetra sa očakávajú pomerne značné škody na lesnom poraste a odporúčame v noci radšej zostať doma. Ráno si treba dať pozor, nakoľko vietor začne po 5:00 slabnúť, ale stále bude dosahovať veľmi silné nárazy až cez 20 m/s. Vietor sa upokojí až okolo poludnia.

Postup čela studeného frontu, na ktorom sa v nižších polohách očakávajú najsilnejšie nárazy vetra môžete sledovať TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd