K Európe mieri prvý tohtoročný hurikán. Počasie sa zhorší na Slovensku už vo štvrtok

Peter Minárik

Nad Atlantikom nám vznikol hurikán Danielle, ktorý to má namierené k Európe. Jeho zvyšky ovplyvnia počasie v závere týždňa, no ešte predtým nás ovplyvní iná níž, ktorá spolu s frontom prinesie výdatnejšie zrážkové úhrny.

Tento týždeň prinesie najskôr prevažne pokojnejšie a teplé počasie, no v druhej polovici týždňa nás čaká zmena. Naše územie čaká oblačnejšie a upršanejšie počasie. Počasie totiž najskôr ovplyvní tlaková níž spolu s frontálnym systémom a potom môžu kartami zamiešať pozostatky hurikánu.

Prvý hurikán mieri rovno k Európe

Po veľmi pokojnej fáze začala nad Atlantikom hurikánová sezóna. Tohtoročná hurikánová sezóna je pomerne oneskorená. Prvý hurikán sa obvykle vyskytne už v auguste, no to sa tento rok nestalo. Rok 2022 je tak jeden zo siedmych rokov od roku 1950, kedy sa v auguste nevyskytol žiaden hurikán.

Prvý hurikán nám však už vznikol a dostal pomenovanie Danielle. Tento hurikán sa aktuálne nachádza nad stredným Atlantikom.

Pomerne zaujímavé je to, že tento hurikán sa nevydal smerom k americkému pobrežiu, ale rovno k Európe. Postupuje tak smerom k severovýchodu až k východu no netreba sa obávať.

Nad chladnejším Atlantikom tento hurikán zoslabne a postupne sa z neho stane post-tropická níž, ktorá však taktiež môže mať dominantný vplyv na počasie u nás.

pozostatky hurikánu mieria k Európe, zdroj: NOAA
pozostatky hurikánu mieria k Európe, zdroj: NOAA

Zhoršenie počasia príde vo štvrtok

Hurikán Danielle nás zatiaľ primárne neohrozuje a kartami môže zamiešať až počas víkendu. Jeho zvyšky k Európe prídu a nejako ovplyvnia počasie, no v akej miere, to sa dozvieme až počas týždňa. Nás však aktuálne najviac zaujíma dianie vo štvrtok, kedy by Slovensko mohli zasiahnuť výraznejšie zrážky a búrky.

Do našej oblasti k nám okolo tlakovej níže so stredom nad Britskými ostrovmi prenikne výrazný front spolu s plytkou tlakovou nížou, ktorá prinesie výdatnejšie zrážky. Do štvrtka nás čaká relatívne pokojné počasie- NO vo štvrtok počas dňa začne od západu pribúdať oblačnosť a zrážky a postupne nás na viacerých miestach čakajú búrky a výdatné zrážky.