K Zemi sa blíži jeden z najväčších asteroidov, aké tento rok preletia okolo Zeme

Veronika Salayová

Tento týždeň okolo našej planéty preletí až 5 asteroidov, pričom jeden z nich je obzvlášť nebezpečný pre svoju veľkosť. Podľa NASA však tento obrovský asteroid preletí v bezpečnej vzdialenosti. 

K Zemi sa približuje veľmi veľký asteroid s označením 2008 AG33, pričom podľa NASA pôjde o jeden z najväčších objektov, ktorý preletí v tomto roku okolo našej planéty.

Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) ho navyše označil ako potenciálne nebezpečný, no zároveň ubezpečil, že preletí v bezpečnej vzdialenosti a Zemi nič nehrozí.

Asteroid dosahuje veľkosť v priemere 780 metrov, čo je viac ako dvojnásobok Eiffelovej veže v Paríži. 

K Zemi sa najviac priblíži vo štvrtok 28. apríla v skorých ranných hodinách o 4.46 hod. Podľa výpočtov NASA preletí vo vzdialenosti 3 240 000 km. Z astronomického hľadiska ide o relatívne tesnú vzdialenosť, avšak pre Zem tento asteroid nepredstavuje riziko.

Okrem svojej obrovskej veľkosti sa tento asteroid pohybuje aj ohromujúcou rýchlosťou. Údaje CNEOS uvádzajú rýchlosť asteroidu vyše 37 000 km za hodinu, čo je zhruba jedenásť a pol krát rýchlejšie ako guľka z pušky.

Smeruje k nám ešte väčší asteroid

Asteroid 2008 AG33 patrí medzi jedny z najväčší asteroidov, ktoré sa tento rok priblížia k našej planéte. Najväčší asteroid, ktorý okolo našej planéty preletí, bude podľa NASA dosahovať priemer 1,8 kilometra. K Zemi by sa mal priblížiť už koncom mája.

Tento týždeň však preletí okolo našej Zeme spolu až 5 asteroidov: prvý z nich, najmenší, preletí už dnes, druhý v utorok. Najväčší z nich preletí vo štvrtok a ďalšie dva v nedeľu, pričom jeden z nich bude dosahovať približne veľkosť 120 metrov. 

Všetky asteroidy však preletia tento týždeň v bezpečnej vzdialenosti od Zeme. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd