K Zemi sa rúti asteroid. Planétu ohrozí 2. novembra

Peter Minárik

K našej planéte sa rúti asteroid, ktorý by len deň pred americkými prezidentskými voľbami mohol naraziť do našej planéty. Pravdepodobnosť zrážky je však malá. Ak by však predsalen asteroid prenikol našou atmosférou, tak prípadné škody by boli zanedbateľné a bolo by možné pozorovať maximálne tak zaujímavé nebeské divadlo.

K Zemi sa blíži asteroid s označením 2018 VP1. Jeho priemer sú 2 metre a objavený bol 3. novembra v roku 2008, keď bol zhruba 0,003 AU od Zeme.

Tento asteroid vzbudzuje vášne predovšetkým v USA, nakoľko podľa predikcií môže naraziť do našej planéty 2. novembra, teda len deň pred konaním amerických prezidentských volieb. Avšak ako upozorňujú odborníci, tak toto teleso pravdepodobne Zem minie a aj ak by narazilo do našej planéty, tak by nepredstavovalo významnejšie nebezpečenstvo.

Asteroid 2018 VP1 je vesmírna hornina s veľkosťou chladničky, ktorý sa vrhá k Zemi rýchlosťou zhruba 40 000 km/h. Objekt nie je veľký na to, aby ohrozil našu planétu.

Tento asteroid bol prvý krát pozorovaný 3. novembra v roku 2018 a bol vtedy pozorovaný do 16. novembra.

Jeho dráha nebola z meraní, ktoré boli získané počas tohto obdobia presne určená, ale na základe analýz dát sa odhaduje, že pravdepodobnosť toho, že tento asteroid narazí do našej planéty je len okolo 0,41 %.

Inými slovami, na 99,6 % nás toto teleso minie a stať by sa tak malo najskôr vo vzdialenosti 7 560 až 418 440 km.

Ak by tento asteroid predsalen zasiahol našu Zem, tak veľké škody by nemal spôsobiť, pretože jeho priemer sú len dva metre a veľká časť by zhorela v atmosfére a na povrch Zeme by z tohto asteroidu mali dopadnúť maximálne nejaké meteority.

Pri tak malej veľkosti by na Zemi spôsobil zanedbateľné udalosti ako trasenie okien, či pády drobných meteoritov v konkrétnej oblasti.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd