Katarína bude v niektorých oblastiach Slovenska na ľade. V ktorých?

Veronika Salayová

Už zajtra tu máme sviatok Kataríny, s ktorým sa nám viažu viaceré pranostiky ohľadom zimy. Aká bude tohtoročná Katarína? Niekde na ľade, inde na blate...

„Katarína na ľade, Vianoce na blate,“ túto pranostiku asi každý z nás veľmi dobre pozná. So sviatkom Kataríny, ktorý si pripomenieme už zajtra, sa viaže viacero pranostík, no táto je azda najznámejšia. 

Martin na bielom koni síce neprišiel, ale Katarína na ľade predsa len bude − ale nie všade! Ktoré lokality Slovenska sa môžu prebudiť do bieleho rána?

Na Slovensku už sneží

Aktuálne sa teploty vo vyšších polohách severného Slovenska pohybujú okolo 0 °C, niekde je aj teplejšie a teploty sú na úrovni do +2 °C. Zrážky v týchto chladných oblastiach severného Slovenska padajú v tuhom skupenstve a snehu tak postupne pribúda. Sneží napríklad aj v Poprade, na Orave, ale aj v oblasti Nízkych Tatier. 

V týchto chvíľach dokonca sneží aj na východnom Slovensku, konkrétne v okrese Vranov nad Topľou, kde padajú veľké snehové vločky, ktoré postupne sfarbujú krajinu do biela. 

Snežiť bude na severe, východe a na strednom Slovensku aj naďalej a snežiť bude aj počas noci. Najviac snehu počas dnešného dňa a nasledujúcej noci napadne na Orave, Spiši a v oblasti Tatier, kde sa do rána môže vytvoriť 5 cm vrstva snehu. 

V južných okresoch Slovenska sa snehu obyvatelia ešte nedočkajú a čakajú ich slabé prehánky. 

Katarína na ľade...

Do bieleho rána sa tak zobudia najmä obyvatelia severných okresov, ale sneh môže potešiť aj obyvateľov stredného a východného Slovenska, ktorí žijú v stredných polohách. Katarína tak bude v týchto lokalitách na ľade a v nižších polohách bude na blate. 

To, či budú Vianoce na blate alebo na ľade, zatiaľ nevieme s určitosťou predpovedať, no isté je to, že teploty budú postupne klesať a šanca na biele Vianoce tu je.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd