Kde sa nachádza najteplejšie miesto na Zemi? Údolie smrti to už nie je

Veronika Salayová

Údolie smrti v Kalifornii už nie je najteplejším miestom na Zemi, ako ukazujú najnovšie zistenia. Na svete existujú miesta, kde teploty dosahujú až +80 °C.

Údolie smrti (angl. Death Valley) v Mohavskej púšti v južnej Kalifornii je všeobecne považované za najteplejšie miesto na Zemi. Ide o najnižšie položené miesto v USA., kde 10. júla 1913 tu bola nameraná najvyššia teplota na Zemi, a to +56,7 °C. Tento rekord však už neplatí. 

Vedci však dokázali, že na našej planéte existujú miesta, kde je oveľa teplejšie. Výskum publikovaný vo časopise Americkej meteorologickej spoločnosti o najextrémnejších hodnotách teploty na svete zistil, že na svete sú okrem Údolia smrti ešte dve teplejšie miesta.

Kde je najteplejšie na Zemi?

Týmito dvomi najteplejšími miestami na svete sú iránska púšť Dasht-e Feb a púšť Sonoran v Severnej Amerike. Podľa satelitných údajov s vysokým rozlíšením z posledných dvoch desaťročí môžu teploty v týchto dvoch regiónoch vystúpiť až nad extrémnu hranicu +80 °C.

Podľa vedcov je púšť Dasht-e Lut na prvom mieste, pokiaľ ide o najvyššiu teplotu zaznamenanú na povrchu Zeme. V rokoch 2002 až 2019 táto iránska púšť pravidelne dosahovala extrémne hodnoty.

Takéto vysoké teploty púšť Dasht-e Lut dosahuje najmä preto, že sa nachádza medzi horami, ktoré zachytávajú horúci vzduch nad dunami, najmä v časti pokrytej čiernou sopečnou horninou.

Vedci pomocou z najnovšej verzie spektroradiometra MODIS dokázali, že najvyššia teplota +80,8 °C na Zemi bola zaznamenaná v púšti Dasht-e Lut v Iráne a rovnako tak aj v púšti Sonoran v Mexiku, kde však teploty nevystupujú vysoko tak často ako v iránskej púšti.

Najchladnejšie miesto na Zemi

Okrem nájdenia najteplejšieho miesta na Zemi nová analýza identifikovala aj najchladnejšie miesto na našej planéte. 

Rekordérom v tejto kategórii je Antarktída s najnižšou teplotou nameranou na Zemi, a to mrazivých  -110,9 °C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd