Kedy budeme môcť pozorovať zo Slovenska ďalšie zatmenie Slnka ???

Peter Minárik

V piatok upútalo pozornosť zatmenie Slnka takmer všetkých. Niektorí s radosťou na neho pozerali, no iní, najmä energetici boli v pozore.

Zatmenie Slnka, ktoré sa v piatok vyskytlo v celej Európe má dozvuky ešte aj teraz. Na pobreží Francúzska sa očakáva storočný príliv. Vysoký príliv tu láka turistov každých 18 rokov, avšak príliv tento rok zintenzívnilo aj zatmenie Slnka. Hladina mora tak vystúpi až o 14,6 metra nad priemernú hladinu.

V piatok zatmenie Slnka do parkov a ulíc vylákalo milióny ľudí. Najbližšie zatmenie Slnka budeme môcť z územia Európy pozorovať 21.augusta 2017, kedy sa však treba vydať do západnej Európy a zatmenie bude len čiastočné. Ak si chcete vychutnať úplné zatmenie Slnka, tak treba vycestovať do USA, kde sa vyskytne hneď na niekoľkých miestach.

Ďalšie zatmenie Slnka, ktoré bude možné pozorovať z Európy a tentokrát aj z nášho územia nastane 10.júna v roku 2021. Zatmenie však bude na našom území len veľmi malé a v Bratislave by Mesiac mal zahaliť len 6% slnečného disku:


Výraznejšie zatmenie Slnka však príde už čoskoro a to 25. októbra 2022, kedy Mesiac zakryje 30 až 40 percent Slnka a pozorovať by sme ho mali 2 hodiny a 13 minút.


Zatmenie Slnka sa zopakuje 29. marca v roku 2025. Na našom území však bude opäť nevýrazné a Mesiac zakryje len okolo 5 až 10 percent slnečného disku. Výraznejšie zatmenie však opäť príde 2. augusta v roku 2027. Slnko by malo byť zakryté na 50%.


Ešte výraznejšie zatmenie Slnka príde v roku 2030. 1.júna Mesiac zakryje až 80% slnečného disku. Zatmenie Slnka bude končiť so západom.


Ak Vás zaujíma skôr úplné zatmenie Slnka a nechcete cestovať na druhú stranu našej Zeme, tak v Európe bude úplné zatmenie Slnka možné pozorovať 12. augusta 2026, kedy sa úplné zatmenie vyskytne v Španielsku.


Verme teda a dúfajme, že čiastočného zatmenia Slnka, ktoré bude aj vo výraznej miere pozorovateľné z nášho územia sa väčšina z nás dožijeme. Úplné zatmenie Slnka zažila väčšina z Vás v roku 1999 a bohužiaľ ak sa nestane prelom v medicíne, tak ďalšieho zatmenia Slnka z nášho územia sa každý z Vás, ktorý číta tieto riadky nedožije. Nastane totiž až 7. októbra v roku 2135.
Určite tak stojí za to vycestovať za týmto nádherným javom niekde do sveta.
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Zajtra
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
11 °C / -2 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd