Kedy sa konečne ochladí a teploty sa normalizujú ?

Peter Minárik

Počasie na našom území už niekoľko dní ovplyvňuje výrazná tlaková výš, ktorá sa rozkladá nad východnou Európou a ovplyvňuje počasie aj u nás. Súčasne k nám prúdi teplý vzduch a to sa nasledujúce dni nezmení.

Zažívame mimoriadne teplé počasie. Do našej oblasti prúdi od juhu veľmi teplý vzduch, v dôsledku čoho sa pohybujú teploty vysoko nad hranicou dlhodobého normálu. Nadpriemerne teplé počasie zobúdza prírodu, ktorá si už myslí, že sa blíži jar, no kedy konečne príde klasická jeseň ?

Najbližšie dni stále rovnako

Vývoj počasia na nasledujúci týždeň naznačuje, že sa nič zásadné na charaktere počasia v našej oblasti meniť nebude. Tlaková výš nad východnou Európou postupne slábne, no od severu sa nad Rusko začne počas víkendu nasúvať ďalšia, ešte výraznejšia tlaková výš, ktorá ovplyvní počasie aj u nás.

V jej strede bude tlak dosahovať viac ako 1050 hPa a aj naďalej k nám bude od juhu prúdiť teplý vzduch. 

Zmena je v nedohľadne, no ochladí sa

Aktuálne máme vyhliadky až do 23. novembra a tie naznačujú to, že stabilné počasie by malo pokračovať i keď by sa malo postupne ochladzovať.

Ani v tom si však nie sú modely celkom isté. Ako vidieť na ansámbly numerického modelu, tak teploty v druhej polovici novembra by sa skutočne mohli dostať na úroveň dlhodobého teplotného normálu.

No so zrážkami to bude veľmi biedne. Vyhliadky na nasledujúce dni nenaznačujú, že nás čakajú výraznejšie zrážky. 

Nasledujúce dni tak budú naďalej stabilné s hmlami, s popoludňajším vyjasnením a s pomerne vysokými teplotami. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd