Klíma potrebuje aj teba. Na Slovensku vznikla unikátna petícia

Dominik Cenkner

Aj keď dôsledky klimatických zmien pociťuje celý svet už teraz, stále si množstvo z nás myslí, že ide o výmysel. Výmysel akýchsi ľudí, ktorí nám chcú zakázať všetko na čo sme zvyknutí. Žiaľ, nie je to výmysel a práve teraz je najvyšší čas na zmenu. Aj preto vznikla petícia Za klímu, za budúcnosť.

Klimatické zmeny totiž nie sú problémom Ameriky, či iných, nám vzdialených krajín. Aj na našej stránke vás pomerne pravidelne informujeme o jej dôsledkoch. Suché jará, extrémne búrky počas leta, horúčavy či výdatnejšie zrážky. To všetko zažívame už aj na Slovensku.

Aj z tohto dôvodu vznikla petícia, ktorú do týchto chvíľ podpísalo už vyše 30 000 ľudí. Predstavitelia rôznych ekologických združení či iniciatív, novinári, ale aj známe osobnosti sa spojili, aby spoločne komunikovali problémy, pred ktorými naša krajina stojí.

V náväznosti na to preto od Národnej rady SR žiadajú, aby:
1. Vyhlásila stav klimatickej núdze a zaviazala vládu, aby v rámci neho podriadila prípravu a schvaľovanie legislatívy, štátnych politík a štátnych projektov cieľu dosiahnuť uhlíkovú neutralitu v roku 2040.
2. Zaviazala vládu SR, aby do konca roku 2021 pripravila a schválila štátnu stratégiu uhlíkovej neutrality Slovenskej republiky do roku 2040 ako plán krokov v jednotlivých odvetviach hospodárstva.
3. Zaviazala vládu SR, aby podporila sprísnenie klimatických cieľov, ktoré navrhuje Európska únia.

Paradoxom je, že sme prvá generácia ľudí, ktorí klimatické zmeny môžu pocítiť naplno. Zároveň však posledná, ktorá môže vďaka dobre miereným zmenám toto nebezpečenstvo zvrátiť.

Ak ťa iniciatíva oslovila, neváhaj sa pod ňu podpísať. Môžeš tak urobiť kliknutím TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd