Konečne sa dočkáme. Mieri k nám leto a horúčavy

Peter Minárik

Aktuálne zažívame veľmi chladný víkend, ktorý nemá obdobu. Studené počasie máme na Slovensku už niekoľko dní, ba skôr týždňov. Toto však už čoskoro skončí a počasie konečne pre nás chystá leto.

Už teraz je jasná jedna vec. Tohtoročný máj skončí jeden z najchladnejších za uplynulé desaťročia. Neustále vpády chladného vzduchu prinášajú mimoriadne nízke teploty a súčasne s tým aj na súčasnú ročnú dobu pomerne nízky počet búrok.

Chladný máj predĺžil tohtoročnú lyžiarsku sezónu. Okrem toho, že uplynulé týždne bolo chladno, tak aj pršalo, čo rozvodnilo vodné toky a našou oblasťou sa prehnala vlna povodní. Máj končí aktuálne veľmi studeným víkendom, po ktorom nás čaká už len príjemné počasie.

Chladno bude do polovice týždňa

Počasie u nás je aktuálne pod vplyvom tlakovej výše, ktorej stred sa nachádza nad Severným morom a tlakovou nížou, ktorá sa rozkladá nad východnou Európou. Medzi týmito dvoma tlakovými útvarmi prúdi do našej oblasti chladný vzduch.

To je dôvod aj aktuálne nízkych teplôt, ktoré sa pohybujú o 5 až 7 °C pod hranicou dlhodobého normálu a takto by to malo byť ešte niekoľko dní.

Chladný vzduch k nám bude prúdiť do polovice týždňa a napriek tomu, že teploty začnú veľmi pomaly stúpať, tak stále budú na súčasnú ročnú dobu podpriemerné.

Leto príde v polovici týždňa

Situácia sa na našom území začne meniť v polovici týždňa. Príliv studeného vzduchu sa zastaví a do našej oblasti začne prenikať o čosi teplejší vzduch od západu. Postupne sa prúdenie zmení na ešte teplejšie južné.

Okrem toho začne počasie ovplyvňovať aj tlaková výš a tak okrem toho, že bude zo dňa na deň teplejšie, tak bude aj zo dňa na deň slnečnejšie.

Teploty pôjdu nad hranicu +25 °C

V praxi to bude vyzerať tak, že do stredy nás čaká prevažne premenlivé počasie s prehánkami. Teploty sa budú pohybovať od +15 do +23 °C

Od stredy sa však začne otepľovať a ešte do víkendu budú teploty atakovať aj letnú hranicu +25 °C.

Postupne nás čaká slnečné počasie a už v priebehu nasledujúceho víkendu nás čakajú príjemné denné teploty v intervale +21 až +27 °C, ojedinele aj vyššie.

Letné počasie by malo na našom území zotrvávať aj nasledujúce dni. Teploty by pritom mali postupne atakovať aj tropickú hranicu +30 °C. Chladné a teplotne podpriemerné počasie tak na Slovensku končí a k moci sa konečne dostáva leto. Vývoj deň po dni si pozrite TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd