Konečne: Veľkú časť požiarov v Grécku uhasil dážď a búrky

Peter Minárik

V Grécku majú dôvod na radosť. Včera večer dorazil do viacerých oblastí dážď a búrky, ktoré výrazne pomohli hasičom, ktorí bojujú s obrovskými lesnými požiarmi.

Grécko sužujú masové požiare, ktoré patria k najväčším za uplynulé roky. Situáciu komplikuje počasie, keďže v oblasti naďalej panuje veľmi teplé počasie s teplotami až okolo +40 °C, ktoré ešte viac zvýrazňujú sucho.

Včera večer si však hasiči ,,zamakali,, Haseniu požiarov dopomohol dážď hneď na niekoľkých miestach, a tak sa hasiči spolu s prírodou snažili uhasiť čo najväčšie ohniská.

Lesné požiare už v Grécku spálili tisícky domov a vyžiadali si niekoľko životov.

S požiarmi už nezápasia len Gréci, ale na pomoc sa vydali aj ďalší hasiči z rôznych európskych štátov, vrátane Slovenska. Príroda však konečne dopomohla.

Haseniu dopomohli búrky

Počas včerajšieho dňa sa vyskytovali konečne významnejšie zrážky a búrky. Tie priniesli nielen vlahu, ale aj ochladenie.

Napríklad v gréckej oblasti mesta Magnesia spadlo počas včerajšieho dňa 9,6 mm zrážok, čo predstavuje takmer 1 litrov vody na meter štvorcový pôdy. Tieto zrážky spadli len počas jednej búrky a na porovnanie v rovnakej oblasti spadlo za celý mesiac júl len 6,2 mm.

V tejto oblasti, podobne ako v mnohých ďalších evidujú extrémny deficit zrážok. Za tento rok spadlo celkovo len 172 mm, pričom v rovnaké obdobie v minulom roku spadlo až 380 mm. Rozdiel je teda významný.

Mnohé požiare búrky uhasili alebo pomohli dostať pod kontrolu. V nasledujúcich dňoch sa taktiež očakávajú búrky, čo by požiare mohlo aj naďalej eliminovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Zajtra
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
22 °C / 6 °C
Bernard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd