Kozmická senzácia: Astronómovia získali prvú snímku čiernej diery uprostred našej Galaxie

Dominik Cenkner

Volá sa Sagittarius A* a astronómovia spolu s laickou verejnosťou konečne vedia, ako vyzerá. Snímka obrovskej čiernej diery, ktorá sa nachádza v strede našej Galaxie, Mliečnej cesty, je prvým vizuálnym potvrdením, že tento vesmírny útvar skutočne existuje.

Čierne diery fascinujú astronómov a fyzikov od nepamäti. Ide o útvary nepriepustnej hmoty.

Tie majú tak silné gravitačné pole, že ho nemôže opustiť žiadny objekt. A ani svetlo. Práve z tohto dôvodu sa nám čierne diery javia ako zdanlivo čierne.

Prvá foto po päťdesiatich rokoch

Čierna diera Sagittarius A* bola objavená v 70. rokoch minulého storočia. Až doposiaľ však nik nemal v rukách hmatateľný dôkaz o jej vizuálnej podobe.

Až doteraz. Po dlhých rokoch pozorovania astronómovia zverejnili prvé zábery.

Na finálnom objave sa podieľalo viac ako 300 výskumníkov z 80 rôznych organizácií. Všetky pracujú v rámci projektu Event Horizon Telescope.

Ten združuje sieť ôsmich rôznych rádioteleskopov. Rozmiestnené sú na rôznych miestach na Zemi. Napr. v Európe či Severnej alebo Južnej Amerike.

Čierna diera uprostred našej Galaxie

Sagittarius A* v strede našej Galaxie, Mliečnej cesty. Jej súčasťou je teda naša Slnečná sústava, v ktorej rotujú planéty vrátane Zeme.

Aj preto majú vedci z týchto snímkov obrovskú radosť. Ľudstvo je totiž oddávna zvyknuté na to, že patríme k Slnku a Slnko patrí k nám. Moderná doba však posúva toto uvažovanie ešte o niečo ďalej.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd