Kým za polárnym kruhom bolo +12 °C, v Grécku zúri zima a objavilo sa aj tornádo

Veronika Salayová

Počasie v Európe v týchto dňoch ponúka pomerne netradičný pohľad na rozloženie teplôt. Kým za polárnym kruhom sú teploty nad +10 °C, v Grécku zúri extrémne zimné počasie. 

Posledné dni panovalo v Európe počasie, ktoré nie je úplne bežné. V nedeľu napoludnie v Nórsku namerali teplotu +12 °C. Také hodnoty sú tu pritom výrazne nadpriemerné. 

Celá Škandinávia hlási o 10 °C až 15 °C vyššie teploty, než je obvyklé. Niekoľko staníc na pobreží Nórska dokonca včera zaznamenalo rekordné maximum pre celý január, informuje In-počasí.

Naposledy sa takéto vysoké teploty na severe Nórska vyskytovali na začiatku októbra. Avšak na juhu Európy vládne ďalší extrém v podobe veľmi chladného počasia s výrazne podpriemernými teplotami.

Počasie na Balkáne prináša aj množstvom snehu, a dokonca snežilo aj v oblastiach, kde to vôbec nie je obvyklé ako na ostrove Santorini či Mykonos.

V nedeľu v Grécku nasnežilo do 30 cm snehu a nepriaznivé počasie prinieslo výrazné sneženie aj v pondelok, pričom zasypalo aj Atény, odkiaľ hlásia 40 cm snehu.

Objavilo sa aj tornádo

Na neďalekom ostrove Andros sa dokonca naskytol výnimočný pohľad na tornádo nad morom popri zasneženej krajine. 

Situácia v Grécku je v dôsledku prívalu snehu zlá. V pondelok na diaľnici v Aténach uviazlo okolo 5000 motoristov, pričom niektorí z nich uviedli, že zostali uväznení vo svojich autách na viac ako 20 hodín. Pomoc im poskytli hasiči a dobrovoľníci, ktorí im dali prikrývky a jedlo. 

Úrady varovali verejnosť, aby obyvatelia v utorok obmedzili svoj pohyb len na nevyhnutné dôvody, keďže v siedmich regiónoch vyhlásili deň voľna v dôsledku silného sneženia, ktoré sa začalo v pondelok a uvrhlo grécku metropolu a ďalšie časti krajiny do chaosu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd