Letné počasie sa blíži ku koncu. Prudko sa ochladí. Kedy?

Peter Minárik

Na našom území panuje v uplynulých dňoch mimoriadne teplé počasie. Môže za to príliv teplého vzduchu od juhu po zadnej strane tlakovej výše, ktorej stred sa rozkladal nad Ukrajinou. To sa však už čoskoro zmení. Vo výhľade je výrazná zmena.

Slovensko, ako aj ostatné krajiny predovšetkým strednej Európy, či Balkánu zažívajú mimoriadne teplé počasie. Už niekoľko dní do našej oblasti prúdi veľmi teplý vzduch od juhu.

Ten sa do našej oblasti dostáva medzi tlakovou výšou, ktorej stred sa rozkladá nad Ukrajinou. Vzduchová hmota, ktorá do našej oblasti prúdi je aj o takmer 10 °C teplejšia ako je na súčasnú ročnú dobu bežné. 

Vďaka tomu zažívame mimoriadne vysoké teploty, ktoré na našom území prekonávajú až tropickú hodnotu +30 °C, no to sa však všetko už čoskoro zmení.

K nášmu územiu sa totiž blíži studený front, ktorý prinesie spomínanú zmenu počasia. Cez naše územie by mal tento studený front postupovať už počas štvrtka. 

Streda tak bude na našom území posledným slnečným a veľmi teplým dňom, pri ktorom sa teplota vyšplhá aj nad hranicu +30 °C.

Vo štvrtok sa už na našom území očakáva prevažne veľká oblačnosť a vyskytovať sa budú aj prehánky. Výnimočne sa predovšetkým v oblasti hôr môžu vyskytovať aj búrky.

Za týmto studeným frontom do našej oblasti prenikne chladnejší vzduch. Ten sa k nám dostane medzi tlakovou nížou so stredom nad Ruskom a tlakovou výšou so stredom nad Severným morom. 

Teploty sa na našom území prepadnú o zhruba 10 °C. Ochladenie bude výrazné nielen počas dňa, ale aj počas noci. Nočné a ranné teploty môžu klesať až k nule. Pohybovať sa budú od +9 do +1 °C.

Letné a nadpriemerne vysoké teploty tak na našom území skončia a nastúpi jesennejší charakter počasia. Viac o vývoji počasia a teplôt do konca septembra nájdete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 4 °C
Jarmila
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Občasný dážď
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
23 °C / 7 °C
Galina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd