Leto končí a blíži sa jeseň. Aké sú prognózy na toto ročné obdobie?

Veronika Salayová

Leto pomaly, ale isto končí a o niekoľko týždňov nastúpi v poradí ďalšie ročné obdobie. Aká bude tohtoročná jeseň? Prinášame vám prognózy od americkej spoločnosti AccuWeather. 

Leto sa schyľuje ku svojmu koncu a už teraz môžeme skonštatovať, že tohtoročné leto je horúce a veľmi suché. Mnohí Európania sa kvôli horúčavám, suchu a požiarom už tešia na príchod jesene, ktorá by mohla priniesť výraznú zmenu v počasí. Bude to tak?

Americká meteorologická spoločnosť AccuWeather pravidelne prináša svoje dlhodobé prognózy na nadchádzajúce ročné obdobie. Predpoveď na tohtoročné leto v Európe, ktorú spoločnosť publikovala v máji, sa do veľkej miery naplnila. 

AccuWeather predpovedali, že Slovensko čakajú veľmi vysoké teploty, avšak bude aj veľké sucho. Rovnako predikovali najväčšie sucho a lesné požiare v Španielsku, Portugalsku, Francúzsku a Taliansku, čo sa takisto viac-menej naplnilo.

Aká bude jeseň 2022 v Európe?

Tím meteorológov, ktorí majú viac ako 50-ročné skúsenosti s predpovedaním počasia v celej Európe, tvrdí, že prechod z leta do jesene nemusí byť pre mnohých Európanov výrazne postrehnuteľný. Na začiatku jesene budú v Európe naďalej pretrvávať teplé a suché podmienky.

Očakáva sa, že dominantná oblasť vysokého tlaku, ktorá viedla toto leto k extrémnym vlnám horúčav, zostane pevne na svojom mieste aspoň počas prvej časti jesene. To sa premietne do teplôt, ktoré budú o 1 až 2 °C nad normálom vo veľkej časti západnej a strednej Európy. 

Predpoveď na jeseň 2022. Zdroj: AccuWeather
Predpoveď na jeseň 2022. Zdroj: AccuWeather

Meteorológovia nemajú dobré správy, čo sa zrážok týka. Tvrdia, že jesenný výhľad nie je príliš sľubný, pretože dlhotrvajúce a rozsiahle dažde sa neočakávajú do takej miery, aby dlhodobo zažehnali extrémne sucho, ktoré aktuálne máme. 

Dlhotrvajúce sucho bude aj na jeseň zaťažovať zásoby potravín a vody, ako aj prepravu tovaru po Európe v dôsledku extrémne nízkych hladín riek. Keďže sa typické jesenné počasie oneskorí, plošnejšie zrážky a veterné búrky sa priženú do Európy až okolo novembra, tvrdia americkí meteorológovia.

Jeseň na Slovensku

Predpoveď jesene pre Slovensko podľa tímu AccuWeather je taká, že nás za obdobie od septembra do novembra čaká nadpriemerne teplá jeseň s teplotami vyššími o 1 až 2 °C, než je dlhodobý priemer. Čo sa zrážok týka, bude ich menej, a to najmä v prvej polovici meteorologickej jesene. O niečo viac zrážok sa očakáva len na severe Slovenska. 

Jeseň teda príde o niečo neskôr, avšak nakoniec sa jej dočkáme. Treba sa však pripraviť, že tohtoročná jeseň bude na väčšine nášho územia teplejšia a suchšia než zvyčajne. 

Na záver len dodáme, že ide o dlhodobú predpoveď meteorologickej spoločnosti AccuWeather. Pri dlhodobých prognózach treba brať do úvahy, že tieto predpovede sú skôr orientačné a nie sú 100-percentne spoľahlivé, keďže ide o prognózu na nasledujúce 3 mesiace. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd