Lokálne spadlo aj viac ako 20 mm. Vlna výdatných zrážok by mala doraziť v sobotu. Príde tlaková níž

Peter Minárik

Počas dnešného dňa sa počasie zmenilo. Zatiaľ čo východ ešte dopoludnia rozpaľovalo Slnko, tak západ Slovenska kropil dážď. Lokálne spadlo pri búrkach aj viac ako 20 mm. Sucho to určite nezažehná, ale počasie má priaznivé správy. Na víkend by mohla doraziť vlna výdatnejších zrážok.

Zo Slovenska práve ustupuje studený front, ktorý v uplynulých hodinách prinášal na naše územie výraznejšie úhrny zrážok. Výraznejšie teda v porovnaní s tým, aké zrážky priniesli prechody studených frontov v uplynulých dňoch. Úhrny sa pohybovali v jednotkách milimetrov, výraznejšie napršalo len na východe.

Dnes sa dočkali mnohé časti Slovenska, pričom lokálne spadli aj výraznejšie zrážky. Napríklad v okolí Považskej Bystrice, Rimavskej Soboty, či Reľova na Spiši spadlo aj viac ako 20 mm zrážok. V západnej časti východného Slovenska a na Považí spadlo od 10 do 20 mm a výraznejšie zapršalo aj na juhu Banskobystrického kraja, či na krajnom západe a to od 5 do 10 mm.

Takéto zrážky celkom určite sucho nezažehnajú a ani sme to neočakávali. Zmiernili však horúčavy a pomohli povrchovej vrstve porastu aspoň na nasledujúci deň-dva. Teraz nás čaká opäť slnečné a teplé počasie, ale ďalšie zrážky sú už vo výhľade.

Zvyšok pracovného týždňa bude slnečný a teplý

Za studeným frontom, ktorý v uplynulých hodinách postupoval cez naše územie sa od severozápadu rozširuje výbežok tlakovej výše, ktorý bude mať dominantný vplyv na počasie až do piatka.

Naše územie čaká prevažne jasné až polooblačné počasie. Viac oblačnosti môže pribudnúť počas popoludnia a ojedinele, predovšetkým v horských oblastiach nášho územia sa môžu vyskytovať prehánky alebo aj búrky. Výraznejšie zrážky však zatiaľ nečakajte.

Opäť však treba počítať s vyššími teplotami. Teploty už v stredu pôjdu nad hranicu +30 °C a v najteplejších lokalitách nášho územia môžu teploty v piatok atakovať až hranicu +35 °C.

Víkend možno prinesie to, na čo čakáme

Predpoveď je to ešte pomerne vzdialená, ale dúfať môžeme v to, že sa naplní. V piatok večer a v noci na sobotu začne cez našu oblasť postupovať studený front. Ten by sa mal tentokrát zvlniť. To spôsobí, že jeho postup smerom cez našu oblasť bude pomalší a vďaka tomu prinesie výdatnejšie zrážky.

Naviac sa z Jadranu nad Maďarsko presunie plytká tlaková níž, ktorá prinesie ďalšie zrážky. Ak by sa súčasné predikcie naplnili, tak nás čaká mimoriadne daždivý víkend s výdatnými zrážkami. Do pondelka by mohlo na našom území spadnúť od 30 do 100 mm zrážok. Na takéto vykúpenie doslova všetci čakáme.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd