Ľudia zamŕzajú v autách. Snehové šialenstvo v USA už má takmer 60 obetí. Vyskytol sa "jazerný efekt"

Peter Minárik

Mohutný blizzard aj naďalej sužuje Spojené štáty aj keď situácia sa začína pomaly zlepšovať. Záchranári však teraz nachádzajú doslova mŕtvoly v autách. Mnoho ľudí totiž uviazlo v snehovej fujavici na cestách a pri silných mrazoch v autách jednoducho zamrzli. Úrady pritom očakávajú, že počet obeti bude aj naďalej stúpať.

Snehová fujavica, ktorá počas víkendu ochromila veľkú časť USA zabila niekoľko desiatok ľudí, pričom počet obetí z hodiny na hodinu rastie. Zatiaľ čo prvé správy sa týkali obetí na cestách, tak teraz prichádzajú správy o obetiach, ktoré až teraz nachádzajú záchranári.

Záchranári napríklad včera informovali, že len v štáte New York nemohli operátori linky 911 vybaviť až takmer 500 žiadostí o pomoc. Ľudia sa jednoducho nedovolali, keďže linky boli obsadené.

Veľa obetí doslova zamrzlo vo svojich autách. Pre mnohých je to možno nepredstaviteľné a nedokážete pochopiť ako sa niečo také môže stať, no situáciu vám ozrejmí nasledovné video.

 

 

Ľudí na ceste jednoducho zasiahla snehová fujavica. Silný vietor s nárazmi až cez 100 km/h spolu s výdatným snežením znížil viditeľnosť len na pár metrov. Ľudia tak zastavili na ceste a čakali na to, kým snehová fujavica skončí. Tá však trvala až 36 hodín.

Ľudom sa za tú dobu minulo palivo, zásoby jedla, vody a keď sa snažili dostať zo svojich áut, tak mnohí ani nemohli otvoriť dvere na aute, keďže auto zafúkal snehový závej. Teplota pritom klesala až k -20 °C.

Počet obetí sa blíži k 60

Úrady aktuálne informovali o 58 obetiach. Úmrtia boli zaznamenané v 12 štátoch: Colorado, Illinois, Kansas, Kentucky, Michigan, Missouri, Nebraska, New York, Ohio, Oklahoma, Tennessee a Wisconsin.

V okrese Errie, ktorý patrí k najviac postihnutým zahynulo 27 ľudí a v meste Buffalo, ktoré zažilo najväčší extrém zahynulo najmenej 18 ľudí.

V okrese Errie v štáte New York, kde si snehová fujavica vyžiadala najviac obetí napadlo až 120 cm snehu a silný vietor vytvoril niekoľkometrové záveje. V oblasti sa vyskytol tzv. lake efect alebo v slovenčine "jazerný efekt".

Jazerný efekt nastáva, keď studený, arktický vzduch prechádza cez nezamrznutú, teplejšiu jazernú vodu a prenáša vlhkosť a teplo do nižších častí atmosféry. Vzduch potom stúpa a vytvára oblaky, čo má za následok husté sneženie.

Arktický vzduch od severu, tak v oblasti Kanadských jazier, kde sa nachádzajú známe Niagarské vodopády nasal vlhkosť, ktorá sa následne prejavila v oblasti južne od týchto jazier.

Počasie v USA sa začína upokojovať a krajinu teraz čaká výrazné oteplenie, ale je jasné, že počet obetí bude ešte stúpať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd