Lyžovať na začiatku decembra asi nebudeme. Stále bude teplo

Peter Minárik

Ak čakáte nejakú zmenu počasia a príchod zimy, tak márne. Aj nasledujúce dni budú veľmi teplé a aj veľmi chudobné na zrážky.

Vonku to vyzerá ako na jar a nasvedčujú tomu aj štatistiky. V nedeľu sme na našom území namerali najvyššiu teplotu akú sme namerali v histórii mesiaca november. Teploty, ktorá sa na našom území vyskytujú sú o 7 až 10 °C nad hranicou dlhodobého normálu. Nasledujúce dni sa síce črtá mierne ochladzovanie, ale stále bude veľmi teplo. 

Stále nadpriemerne teplo

Počasie na našom území ovplyvňuje výrazná tlaková výš, ktorá sa rozkladá nad východnou Európou. Tá k nám prináša jednak stabilné počasie, ale aj teplý vzduch, ktorý sa k nám dostáva po zadnej strane tlakovej výše. Takáto situácia s podobným rozložením tlakových útvarov nás čaká minimálne do polovice novembra a vyzerá to tak, že aj dlhšie.

Vyhliadky, ktoré sú aktuálne k dispozícii siahajú až do 20. novembra a vývoj je jednoznačný. Stále by malo prevládať teplotne nadpriemerné počasie a je možné, že takéto počasie bude pokračovať aj na konci novembra.

Na lyžovačku na Mikuláša to zatiaľ nevyzerá

Pokiaľ sa už neviete dočkať na začiatok lyžiarskej sezóny, tak asi Vás sklameme. Vyhliadky počítajú s tým, že teploty zatiaľ vo výške 1500 m n.m. nepoklesnú na teplotu okolo -5 °C.

Práve takáto teplota je potrebná, aby mohli lyžiarske strediská naštartovať snehové dela a začať so zasnežovaním zjazdoviek. Napríklad naše najväčšie lyžiarske stredisko potrebuje 10 až 14 dní od okamihu spustenia zasnežovania na to, aby zahájilo sezónu. Snehové delá tak zrejme ešte na začiatku poslednej novembrovej dekády nebudú spustené a lyžovačka v prvých decembrových dňoch sa tak zatiaľ javí nereálne.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Zajtra
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd