Martin na bielom koni nepríde. Výrazne sa môže ochladiť až v závere týždňa

Ľubomír Franko

Dnešným dňom začal nový týždeň a v jeho strede má meniny Martin. V spojitosti s týmto dňom poznáme aj pranostiku „Svätý Martin na bielom koni prichádza“. Táto pranostika sa v tento rok nenaplní. Čaká nás oteplenie, ktoré prinesie inverzné počasie. Ochladenie sa ale črtá v druhej dekáde novembra, a to môže byť už aj výrazné.

Začiatok novembra sa nesie zatiaľ v síce chladnom, no slnečnom počasí. Neskoré Babie leto je počas tohto roka pomerne dlhé. Pokojné počasie sa ale už čoskoro zmení.

Martin na bielom koni nepríde

V oblasti východnej Európy sa ešte v nedeľu nachádzala tlaková níž. Po jej zadnej strane k nám od severu prenikal chladnejší vzduch.

V pondelok a v utorok sa bude zo Škandinávie ponad Poľsko až do našej oblasti presúvať tlaková výš. 

Po jej zadnej strane k nám začne prenikať teplejší vzduch od juhozápadu. Namiesto ochladenia k nám na Martina dorazí oteplenie. So snehom počas tohto týždňa počítať nemôžeme.

Na obrázku nižšie môžeme pozorovať predpoveď teploty vo výške cca 1500 metrov pre Prešov. Keďže k nám ochladenie príde od severu a tlaková níž sa presunie ďalej na juhovýchod, vybrali sme toto mesto, aby sme čo najlepšie reprezentovali charakter počasia, ktorý môže nastať.

Predpoveď charakteru počasia podľa ECMWF
Predpoveď charakteru počasia podľa ECMWF

Oteplenie sa prejaví najmä na horách

Keďže momentálne sa nachádza naše územie v pomerne chladnom vzduchu, oteplenie sa prejaví najmä na horách. Advekcia teplého vzduchu spôsobí, že chladnejší vzduch „uviazne“ pod teplým vzduchom. 

Teploty v nížinách a dolinách tak stúpnu len mierne. Oproti pondelku sa tam oteplí len o 1 až 2 °C. Na horách a od stredných polôh bude teplejšie o 3 až 6 °C.

Zmena teploty vo štvrtok oproti pondelku
Zmena teploty vo štvrtok oproti pondelku

Maximálne denné teploty by mali v priebehu stredy a štvrtku dosahovať od 7 do 13 °C.

Zaujímavosťou je teplota na horách, ktorá bude kvôli teplotnej inverzii podobná ako v nížinách a dolinách.

Maximálne denné teploty na Martina
Maximálne denné teploty na Martina

Dopoludnia budeme v dolinách a nížinách pozorovať hmlisté počasie a bude tak aj dymno. Zároveň sa v chladnejších obdobiach začala aj vykurovacia sezóna, čo môže spôsobiť zhoršenie kvality ovzdušia.

Koncom týždňa sa črtá výrazná zmena v počasí

Záver týždňa môže priniesť ešte výraznú zmenu v počasí. Posledné výstupy modelov ECMWF a GFS počítajú s možným vpádom chladného vzduchu z Arktídy.

Takéto vpády nie sú v novembri ničím výnimočné, no stabilnejší charakter počasia v našej oblasti zatiaľ na takéto vpády štedrý nebol.

Ochladenie by malo súvisieť s príchodom tlakovej níže do severovýchodnej časti Európy, čo by pre nás znamenalo veterné a chladné počasie.

Potenciálny vpád chladného vzduchu, zdroj: WXcharts.eu
Potenciálny vpád chladného vzduchu, zdroj: WXcharts.eu

Nie je tak vylúčené, že niekedy okolo nasledujúceho víkendu sa na Slovensku vyskytne sneženie, dokonca aj v nížinách. Aj keby takýto scenár nenastal, november je už na vpády studeného vzduchu náchylný a tešiť sa môžeme na dynamickejší charakter počasia. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd