Mieri ďalší búrkový komplex, ktorý spôsobí problémy. Na Slovensko dorazí v stredu

Peter Minárik

Strednú Európu čaká ďalšie zhoršenie počasia. Postará sa o to studený front, ktorý sa bude nad našou oblasťou vlniť a na ňom sa budú vytvárať pomerne intenzívne búrky.

Premenlivé počasie bude v našej oblasti pokračovať aj nasledujúce dni. Len uplynulé hodiny vystrájali búrky, ktoré zasiahli mnohé oblasti, vrátane Slovenska a už je na obzore ďalšia vlna búrok, ktorá zasiahne mnohé krajiny Európy.

Počasie totiž bude ovplyvňovať studený front, ktorý sa nad našim regiónom bude vlniť a na tomto vlniacom sa studenom fronte sa budú vytvárať početné prehánky a búrky, ktorý môžu byť opäť aj intenzívnejšie.

Prvé búrky už počas utorka

Aktuálne do našej oblasti opäť prúdi veľmi teplý vzduch od juhu až juhozápadu, vďaka čomu sa teploty na našom území opäť dostanú až nad hranicu +30 °C.

V najbližších dvoch dňoch by malo byť na našom území opäť teplo a teploty budú stúpať aj nad hranicu +35 °C.

Už v utorok sa v našej oblasti očakávajú prvé prehánky a búrky. V oblasti Álp sa začne vytvárať búrkový komplex, ktorý v priebehu utorňajšieho popoludnia a večera začne postupovať smerom k severovýchodu až k severu cez územie Česka, Nemecka a západného Rakúska.

V týchto oblastiach vydali meteorológovia výstrahy 2. stupňa pred silnými búrkami. Tie by mali byť sprevádzané prívalovými zrážkami, ktoré môžu priniesť lokálne až okolo 60 mm zrážok a predovšetkým na čele postupujúcich búrok sa môžu vyskytovať aj silné nárazy vetra s rýchlosťou až okolo 70 km/h.

Na Slovensku búrky v stredu

Na našom území sa prvé búrky môžu vyskytnúť v druhej polovici noci z utorka na stredu. Doraziť by mali z Rakúska. Počas stredy sa bude vlna búrok presúvať cez naše územie od západu smerom na východ a intenzívnejšie búrky hrozia hneď na niekoľkých miestach nášho územia.

Studený front sa bude počas stredy nachádzať priamo nad našim územím a práve na ňom sa budú vytvárať jednotlivé búrky. Súčasne však front bude oddeľovať teplejší vzduch, ktorý bude zostávať nad východným Slovenskom, kde ešte teploty môžu stúpať nad hranicu +35 °C od chladnejšieho vzduchu, ktorý už bude prenikať nad západné Slovensko a kde v dôsledku neho teploty poklesnú a počas dňa sa budú pohybovať maximálne do +24 °C.

Pripraviť sa tak treba na ďalšiu vlnu búrok, ktorá na našom území môže páchať aj škody.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd