Mieri k nám opäť saharský piesok. Obloha bude hnedá, teploty budú nižšie

Peter Minárik

Do atmosféry Európy sa opäť dostane piesok až zo Sahary, ktorý zafarbí oblohu na oranžovo, no okrem toho bude mať aj vplyv na teploty, ktoré budú vďaka tomu nižšie.

Počasie v Európe začína ovplyvňovať tlaková výš, pričom jej stred sa počas víkendu postupne presunie nad Rusko a súčasne sa jej oblasť rozšíri až nad Afriku.

Naša oblasť sa tak dostane na zadnú stranu tejto tlakovej výše a vďaka tomu bude do našej oblasti prúdiť od juhu teplý a vlhký vzduch. Ten k nám okrem vysokých teplôt prinesie aj piesok vo výškach.

Piesok príde v nedeľu

Ako vidieť aj na animácii prachových častíc v atmosfére, tak prachové častice budú do Európy prúdiť od juhozápadu už počas tohto víkendu.

Nad naše územie sa prach zo Sahary dostane počas víkendu a to bude mať vplyv hneď na niekoľko faktorov.

Teploty budú nižšie a obloha hnedá

Piesok, ktorý sa k nám dostáva až z Afriky nie je zdraviu nebezpečný, ale má vplyv na počasie a oblohu.

Obloha namiesto jasného, modrého nádychu bude sfarbená na oranžovo až hnedo a to predovšetkým pri východe a západe Slnka.

Atmosferický prach zároveň tlmí UV žiarenie a vďaka nemu nebudú teploty stúpať tak vysoko. Na začiatku týždňa by mali teploty v našej oblasti vrcholiť vysoko nad hranicou +30 °C, ale vďaka prachu budú nižšie ako by mohli byť.

Koncentrácia prachových častíc v atmosfére sa nad našou oblasťou očakáva zhruba do stredy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd