Mieri k nám orkán "Pit". Prinesie aj snehovú kalamitu. Pozrite si, kedy sa počasie zhorší u vás

Peter Minárik

Európu už onedlho zasiahne poriadne vyčíňanie počasia. Do našej oblasti totiž mieri orkán Oleg, ktorý sa postará o extrémne nebezpečné počasie. Pripraviť sa treba na poriadnu nádielku snehu a spolu s tým nás čaká aj veľmi nebezpečný vietor.

Stredná Európa zažije v nadchádzajúcich hodinách jedno z najnepriaznivejších počasí počas uplynulej zimy vôbec. Priamo cez našu oblasť bude postupovať tlaková níž, ktorá dostala meno Oleg. Táto tlaková níž prinesie veľkú nádielku snehu a poryvy vetra.

Nebezpečné počasie nastúpi už v piatok popoludní a to najhoršie príde počas soboty, kedy kombinácia sneženia a vetra môže spôsobiť obrovské problémy.

Sneženie zasype Slovensko

Orkán "Pit" prinesie na naše územie okrem silného vetra aj výdatné sneženie. Snežiť začne už v piatok ráno od západu, no sneženie sa nebude týkať celého nášho územia.

Na západnom Slovensku začne snežiť okrem Záhoria a západnej časti Podunajskej nížiny v piatok ráno okolo 09:00. Sneženie na východe Podunajskej nížiny, teda v okolí Nitry a Levíc môže pomerne rýchlo priniesť centimetre nového snehu, no ešte popoludní sa sneženie zmení do výšky 600 metrov na celom západnom Slovensku na dážď a pršať bude až do soboty. Sneh tak napadne len v Malých Karpatoch.

Stredné Slovensko obdrží najvýraznejšiu snehovú nádielku. Snežiť začne v piatok okolo 11:00 a snežiť bude do cca 22:00. Očakáva sa, že na strednom Slovensku napadne od 5 do 15 cm nového snehu a potom sneženie zoslabne. Na severe, predovšetkým v Žilinskom kraji však bude snežiť naďalej a to trvalejšie. Snežiť by malo až do sobotňajšieho poludnia a na severe Slovenska by mohlo napadnúť 20 až 40 cm nového snehu. Na horách až 50 cm.

Východné Slovensko taktiež zasiahne sneženie. Začať by malo v piatok okolo 14:00 a trvať by malo do piatku 23:00. Napadnúť by v oblasti východného Slovenska mohlo 5 až 10 cm snehu.

očakávaná snehová nádielka na Slovensku, data: iMeteo.sk
očakávaná snehová nádielka na Slovensku, data: iMeteo.sk

Vietor spôsobí škody

Západné Slovensko čaká veterné počasie od piatka 14:00 až do nedeľňajšej polnoci. Viať by malo s nárazmi 55 až 80 km/h, avšak západné Slovensko čakajú aj dve fázy veľmi silného vetra, ktorý môže spôsobiť škody. Prvá od piatka 16:00 do piatka 22:00 a od soboty 05:00 do soboty 16:00. V týchto dvoch časových pásmach by mal vietor akcelerovať a nárazy predovšetkým v Podunajskej nížiny dosiahnu poryvy vetra až okolo 100 km/h.

Stredné Slovensko zažije veterné počasie od piatka 15:00 až do nedeľňajšej polnoci. Viať by malo s poryvmi 55 až 70 km/h a to najmä vo vyššie položených oblastiach. Na horách však poryvy vetra od sobotňajšieho rána môžu dosahovať rýchlosť až okolo 120 km/h a pozor! Na hrebeňoch Vysokých a Nízkych Tatier by v sobotu mohlo fúkať s poryvmi až do 160 km/h. Ak teda plánujete lyžovačku, tak ju radšej rovno zrušte.

Východné Slovensko potrápi silný vietor až v sobotu. Rozfúka sa v sobotu ráno o 6:00 a fúkať bude tkaitež až do nedeľňajšej polnoci. Poryvy vetra dosiahnu rýchlosť 55 až 80 km/h, avšak numerické modely avizujú, že lokálne, najmä vo Východoslovenskej nížine môže fúkať aj silnejšie s rýchlosťou do 100 km/h.

Pripravte sa tak na výrazné zhoršenie počasia, ktoré zasiahne celé naše územie. Vietor môže páchať škody a predovšetkým sever Slovenska zasypú desiatky centimetrov nového snehu. Keďže bude aj fúkať tak hrozí výskyt snehovej fujavica. Na cestách tak buďte veľmi obozretní.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd