Mieria ku nám horúčavy. Kam sa až teplota dostane a kedy teploty pôjdu dole?

Peter Minárik

Slovensko má pred sebou vlnu silných horúčav. Teploty budú po prvý krát tento rok atakovať až hranicu +35 °C. Takéto vysoké teploty nás čakajú najmä počas víkendu. Následne horúčavy vystriedajú silné búrky.

Pred nami je vlna tropických horúčav, ktorá zasiahne celé naše územie. Obzvlášť nepríjemne to bude počas nasledujúceho víkendu, kedy budú teploty atakovať až tropickú hranicu +35 °C a pri takýchto teplotách by nás nemali chladiť ani búrky. Tie sa vyskytnú len veľmi výnimočne.

Teploty by najvyššie hodnoty mali atakovať počas víkendu, no ani na začiatku týždňa sa príliš neochladí. Stále bude veľmi teplo, no pridajú sa aj búrky, ktoré môžu byť aj intenzívnejšie.

Prúdi k nám veľmi teplý vzduch

Počasie nad našou oblasťou ovplyvňuje oblasť vysokého tlaku vzduchu. Táto tlaková výš sa nachádza nad centrálnym Stredomorím a po jej prednej strane prúdi z Afriky, cez Sardíniu, Taliansko až do našej oblasti mimoriadne teplý vzduch.

Vysoké teploty sme na našom území pocítili už počas štvrtka. Maximálne teploty sa však dostali len ďaleko od toho, čo nás čaká počas nadchádzajúceho víkendu.

Najvyššia teplota sa vo štvrtok dostala v Malackách, kde bolo nameraných +31,7 °C. Hranicu +30 °C prekonali teploty ešte v Bratislave, v Nitre, v Hurbanove, v Prievidzi, v Mochovciach a v Lučenci. Už zajtra však teploty pokoria hranicu +30 °C aj na ďalších miestach Slovenska.

Teploty budú atakovať hranicu +35 °C

Vlna mimoriadne teplého počasia čaká naše územie predovšetkým počas víkendu, kedy budú teploty dosahovať najvyššie hodnoty. V sobotu a v nedeľu sa teploty na mnohých miestach dostanú cez hranicu +30 °C, pričom na západe to bude ešte iné.

Tu sa plošne budú teploty pohybovať nad úrovňou +33 °C a je vysoká pravdepodobnosť toho, že v Podunajskej nížine teploty prekročia hranicu až +35 °C.

Ochladenie a búrky po vlne horúčav

Na začiatku týždňa sa budeme naďalej nachádzať v teplom vzduchu. Do strednej Európy však už dorazí studený front, ktorý sa tu bude rozpadať, čo značí to, že príliš sa neochladí.

Zároveň však studený front bude dostatočný na tom, aby priniesol nejakú labilitu do veľmi prehriateho vzduchu, čo značí to, že v labilnom vzduchu sa od začiatku týždňa začnú vytvárať na našom území časté búrky.

Búrky by mohli byť budúci týždeň aj intenzívnejšie, sprevádzané nebezpečnými sprievodnými javmi. Intenzívne by mali byť predovšetkým v utorok alebo v stredu. Toto sa ešte upresní, no cez našu oblasť by mal postúpiť ďalší studený front so silnými búrkami, ktorý ukončí vlnu tropických horúčav a maximálne teploty sa vrátia späť pod hranicu +30 °C.

Nadchádzajúci víkend tak bude na našom území mimoriadne horúci, tak si dajte na Slnko a horúčavy pozor. Viac o situácii vo vašom okrese si pozrite na mape TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd