Mikroplasty objavili už aj v Dunaji

Peter Minárik

Plastové čiastočky, ktoré sú dôsledkom rozkladu plastov objavili vedci aj v našej najväčšej rieke. Malé plastové častice sa tak dostávajú naspäť aj do nášho tela.

Plastové čiastočky, ktoré našli v najdlhšej rieke Európskej únie pochádzajú najmä z obalov zistili to maďarskí výskumníci. Pritom predchádzajúci rakúsky výskum ich v rybách nenašiel, informoval web euractiv.

Dunaj v okolí Budapešti obsahuje 50 častíc mikroplastov na kubický meter vody. Zistili to vedci z maďarskej pobočky nemeckej výskumnej spoločnosti Wessling. 

Vzorka odobratá severne od centra Budapesti obsahovala 45 mikroplastov v kubíku vody, južne od centra to bolo 55.

Dunaj obsahuje oveľa viac mikroplastov, ako jeho prítoky. V Rábe ich vedci našli 12, v Ipli 2 na meter kubický rieky. Mikroplasty našli vedci aj v Tise. V závislosti od miesta ich obsahuje 5 – 23 častíc na meter kubický. Nízky počet v Ipli vysvetľujú pretekaním rieky cez národné parky, vysoký počet v Rábe zase jej prechodom cez priemyselné oblasti.

Mikroplasty v Dunaji pochádzajú najmä z materiálov, ktoré sa používajú ako obaly – polyetylén, polypropylén a ďalšie druhy polystyrénu.

Na základe medzinárodných štúdií možno predpokladať, že mikroplasty majú škodlivý vplyv na ekosystém Dunaja a sú hrozbou pre ľudské zdravie.

Za mikroplasty sa označujú čiastočky plastu s priemerom menším ako päť milimetrov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd