Mimoriadna situácia v Strážskom. Ľudí ohrozuje toxický odpad

Mimoriadna situácia v Strážskom. Ľudí ohrozuje toxický odpad
Veronika Sádovská

Mimoriadnu situáciu na východe Slovenska vyhlásili v stredu. Nachádzajú sa tu skorodované sudy s nebezpečným vytekajúcim obsahom.

V areáli bývalého štátneho podniku Chemko Strážske potvrdili uloženie stoviek ton látok PCB (polychlórované bifenyly). Ide o nebezpečné látky, ktoré sa v prírode nerozkladajú a hromadia sa v telách živočíchov. Ich používanie bolo v minulosti pozastavené, avšak nebezpečného materiálu sa podnik nezbavil.

Uložili ich v sudoch, ktoré po rokoch začali korodovať a nebezpečné látky tak začali unikať do prírody.

Mimoriadna situácia je vyhlásená pre Prešovský a Košický kraj. Má urýchliť odstránenie a zneškodnenie sudov odbornou firmou, ktorá sa zaoberá odstraňovaním toxických látok.

Veľké množstvo skorodovaných sudov našiel už minulý rok majiteľ susedného pozemku. Už v roku 2013 bol vypracovaný projekt Košickým samosprávnym krajom, ale nebol uskutočnený.

V oblasti sa nachádzajú ďalšie enviromentálne záťaže, prevažne súvisiace s bývalým chemickým závodom. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd