MIMORIADNE: Silné búrky sa prehnali západným Slovenskom. Padali až 6 cm krúpy, ktoré narobili škody

Peter Minárik

Západným Slovenskom sa v podvečerných hodinách vyskytovali silné supercelárne búrky, ktoré prinášali krúpy s priemerom niekoľkých centimetrov. Na Záhorí dokonca padali krúpy s priemerom viac ako 5 cm. Tie si vyžiadali aj materiálne škody.

Aktualizované o 21:24: Dnešný deň začal pomerne nepriaznivo. Cez naše územie postupovali zvyšky búrkového systému, ktoré na naše územie prinášali zrážky. Tie priniesli lokálne aj viac ako 20 mm zrážok. Na Západnom Slovensku sme dokonca zaznamenali viac ako 40 mm.

Počas dňa však vykúkalo Slnko a súčasne do našej oblasti prúdil veľmi vlhký vzduch, čo spôsobovali dusno. To sme dnes zaznamenali predovšetkým na západnom Slovensku. Numerické modely avizovali, že toto všetko bude mať svoj dopad.

Vlhký a dusný vzduch sa stáva veľmi instabilným a z neho čerpajú energiu búrky. Tie sa skutočne začali vyskytovať a dorazili aj na naše územie, kde sme zaznamenali už druhú supercelu.

Tvorili sa supercely

Supereclárne búrky, ktoré prinášali silnejšie poryvy vetra a krúpy sa začali tvoriť predovšetkým nad oblasťou Českej republiky a postupovali smerom k juhovýchodu.

Prvá supercela dorazila na naše územie z Moravy do oblasti Nového Mesta nad Váhom, kde priniesla výraznejšie zrážky a menšie krúpy. K oveľa silnejšej búrke ale došlo len pred pár minútami.

Na Záhorí padali až 6 cm krúpy

Z oblasti Břeclavska sa nad Záhorie dostala silná supercelárna búrka, ktorá postupovala cez severnú polovicu Záhoria smerom k Malým Karpatom.

Táto búrka supercela produkovala veľmi veľké krúpy. Náš čitateľ zaznamenal v oblasti Borského Svätého Jura krúpy s priemerom až 6 cm. Veľké krúpy s priemerom 4 až 5 cm však padali aj v Sekuliach, či v Kútoch. Video nájdete aj na našom Youtube.

Podľa hlásení si krúpy vyžiadali aj materiálne škody. Spôsobili preliačiny na niekoľkých autách, poškodili skleníky a dokonca poničili aj úrodu.

Supercela sa následne dostala do oblasti malých Karpát, kde výrazne zoslabla a zanikla. Búrka nebola bleskovo príliš aktívna. Priniesla len niekoľko stoviek bleskov. Najväčšie krúpy preto boli zaznamenané na severe Záhoria. Pozrite si priloženú fotogalériu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd