Mrznúci dážď komplikuje situáciu v Česku. V noci príde aj ku nám. Ktoré okresy sú v ohrození?

Peter Minárik

Prichádza významná zmena v počasí, ktorá zmení doterajší priebeh charakteru počasia aj u nás. Zatiaľ čo v uplynulých dňoch sme zažívali veľmi studené počasie, tak zima teraz odíde. Počasie v nadchádzajúcich hodinách prinesie významné oteplenie, ktoré sa udrží počas niekoľkých dní.

Od západu sa k nášmu územiu blíži zmena, ktorá zásadne zmení doterajší charakter počasia. Veľmi studené prúdenie, ktoré sme na našom území zažívali uplynulé dni a prinieslo doteraz najchladnejšiu noc od začiatku zimy pominie.

Zmena počasia príde už v noci a od utorka začne do našej oblasti zatekať teplejší vzduch. Ten výrazne zmení doterajší priebeh počasia.

Táto zmena počasia však bude nebezpečná. Zmena studeného vzduchu za teplý totiž prinesie nebezpečný mrznúci dážď, ktorý môže spôsobovať problémy na cestách a v energetike.

Česko pokrýva ľad

Už od popoludňajších hodín sužuje táto zmena počasia susedné Česko. Pre ilustráciu: Zatiaľ čo v Nemecku na hraniciach s Českom sa teplota šplhá k +4 °C, tak kúsok ďalej v Česku je od -2 do -4 °C.

Teplý vzduch však už zateká aj nad Česko, no v nižších vrstvách atmosféry sa stále nachádza studený vzduch. To spôsobuje, že zrážky vypadávajú vo forme kvapiek, ale keďže v prízemnej vrstve mrzne, tak sa dážď mení na nebezpečný ľad. Ten už spôsobuje problémy v mnohých oblastiach Českej republiky.

Najhoršia situácia je v Ústeckom a v Libereckom kraji, kde sa mrznúci dážď vyskytuje už niekoľko hodín. Niekoľko áut havarovalo na diaľnici D6 na 77. kilometri, polícia musela uzavrieť smer ako na Karlove Vary, tak na Prahu. Podľa prvotných informácií je medzi havarovanými vozidlami na D6 aj autobus a nákladné auto. Zatiaľ nie je jasné, či niekto utrpel zranenie.

Problémy sú hlásené aj na železnici. Rýchlik číslo 615 uviazol na trati medzi Litvínovom a Oldřichovom kvôli námraze. Situácia sa začína komplikovať aj v energetike. Ľad totiž pokrýva aj elektrické vedenia.

Nebezpečný mrznúci dážď sa teraz posúva ďalej a problémy sa očakávajú aj na našom území.

Mrznúci dážď hrozí aj na Slovensku

Teplý front sa približuje aj k nášmu územiu a ovplyvňovať by mal začať počasie na našom území ešte pred polnocou. Ako vidieť na videu, tak mrznúci dážď (červenou farbou) sa vyskytne aj na Slovensku, no už v oveľa menšej intenzite.

Napriek tomu si treba dať pozor najmä na západe a severozápade, kde to bude na cestách veľmi nebezpečné. Problémy môže mrznúci dážď spôsobiť v celej severozápadnej polovici územia, no platiť bude pravidlo, že čím bližšie k českým hraniciam, tým je riziko poľadovice vyššie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Zajtra
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd