Mrznúci dážď mieri na Slovensko. Pozrite si, kde všade spôsobí ľad problémy

Peter Minárik

Počas dnešného večera čakajú naše územie problémy. Dorazia k nám zrážky, no keďže vo výškach k nám už prúdi teplý vzduch, tak zrážky budú kvapalné. Pri zemi však stále bude mrznúť, a tak sa na cestách bude vytvárať nebezpečná poľadovica. Problémy hrozia hneď na viacerých miestach.

Zima odchádza a k moci sa dostáva nezvyčajne teplé počasie. Táto zmena z chladnejšieho počasia do teplejšieho býva v zimnom období obvykle spájaná s nebezpečným počasím a tak sa deje aj v uplynulých hodinách.

V našej oblasti sa vyskytujú mrznúce zrážky, ktoré spôsobili už desiatky nehôd. Dokonca hlásia obete. V Nemecku mrznúci dážď zapríčinil dopravné nehody, pri ktorých zahynula jedna osoba a Poliaci hlásia už dve obete následkom pošmyknutia sa na zladovateľných cestách a chodníkoch.

Počas dnešného dňa čaká veľmi nebezpečné počasie aj naše územie. Pripraviť sa treba na komplikácie predovšetkým v západnej a v severozápadnej polovici územia, ale riziko mrznúcich zrážok je na celom našom území.

Mrznúci dážď opäť potrápi mnohé krajiny

Počasie v Európe v týchto chvíľach ovplyvňuje studený front. Ako tomu obvykle býva, tak studený front zvykne vťahovať chladnejší vzduch, no tentoraz tomu tak nie je.

Studený front, ktorý sa už nachádza nad strednou Európu prináša predovšetkým zrážky a teplotne je málo výrazný. V uplynulých dňoch do našej oblasti, vrátane Slovenska natiekla chladná vzduchová hmota od severu. Inverzia spôsobila, že medzi nižšími a vyššími vrstvami sa vytvorila hranica, ktorá oddeľuje teplý vzduch od studeného. Ten k nám prúdi vo výškach, čo sa prejavilo na včerajších teplotách, ktoré v Tatrách stúpali až k +7°C, zatiaľ čo v nížinách mrzlo.

Do takejto teplotne kontrastnej vzduchovej hmoty dnes dorazí studený front so zrážkami, čo vytvorí veľmi nebezpečné predpoklady.

Keďže vo výškach je teplý vzduch, tak zrážky, ktoré budú vypadávať budú na celom území kvapalné. Dažďové kvapky však po preniknutí do spodných vrstiev atmosféry začnú namŕzať a vytvárať sa tak bude nebezpečná ľadová škrupina.

Prvé zrážky sa už v týchto chvíľach vyskytujú nad Poľskom, Nemeckom a Českom. Mrznúce zrážky sa vyskytujú predovšetkým na juhu Nemecka a v Česku, kde už spôsobili prvé dopravné nehody. V priebehu dnešného dňa sa budú zrážky presúvať smerom k nášmu územiu a od 17:00 ich treba očakávať aj na Slovensku.

Mrznúci dážď skomplikuje dopravu na Slovensku

Prvé zrážky sa očakávajú na Záhorí a v oblasti severozápadného Slovenska. Počas večera sa zrážky dostanú už na celé západné Slovensko.

V nočných hodinách sa studený front so zrážkami presunie aj nad stredné a východné Slovensko. Bude pršať, ale pri teplotách blízkych nule hrozia aj spomínané mrznúce zrážky.

Najpravdepodobnejšie mrznúce zrážky sú dnes večer v severozápadných okresoch Slovenska, pri hraniciach s Českom, na celom Záhorí, v okolí Bratislavy a v širšej oblasti Malých Karpát.

Po polnoci hrozia mrznúce zrážky najmä v Poduajsskej nížine a na južnom a východnom Slovensku. Na našom území si tak od večerných hodín dajte veľký pozor.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd