Na Balkáne extrémne búrky. U nás búrky zrejme v noci

Peter Minárik

Aktuálne sa v oblasti Balkánu tvoria extrémne silné búrky. Jedna vlna je nad chorvátsko-slovinskými hranicami a druhá nad Bosnou. Počas noci čakáme aj búrky u nás.

Od skorého rána prebieha výrazná konvekcia v oblasti Balkánu. Aktuálne sa na chorvátsko-slovinských hraniciach vyskytujú extrémne silné supercelárne búrky, pri ktorých padajú krúpy s priemerom 7 až 8 cm. 

Krúpy spôsobujú veľké materiálne škody. Z oblohy padajú doslova kusy ľadu.

Medzičasom sa ďalšia, oveľa intenzívnejšia vlna búrok formuje nad Bosnou a juhovýchodným Chorvátskom. O výraznosti svedčí fakt, že za uplynulé 2 hodiny udrelo v oblasti cez 15 000 bleskov.

Búrky sa medzičasom formujú aj v oblasti Grazu, kde čerpajú energiu z mimoriadne labilného vzduchu. 

V nasledujúcich hodinách sa budú naďalej vyskytovať intenzívne búrky a to najmä v Rakúsku, v Slovinsku, v Chorvátsku, v Bosne, neskôr v Srbsku a v Maďarsku, kde budú sprevádzané krupobitím.

V neskorších večerných hodinách a počas noci stále platí, že by búrky od juhozápadu mohli doraziť až nad naše územie. Najskorší príchod sa očakáva okolo 22:00. Niektoré modely však v posledných behoch príchod búrky odsúvajú po polnoci.

Búrky by sa mohli presunúť celým západným Slovenskom a ustávať by mali skoro ráno v oblasti stredného Slovenska.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd