Na Európu mieria silné búrky a to vrátane Slovenska. Nie sú vylúčené ani možné tornáda

Peter Minárik

Do Európy majú zamierené ďalšie silné búrky, ktoré prinesú extrémne nebezpečné javy. Pred silnými búrkami platia výstrahy hneď v niekoľkých európskych krajinách. Silné búrky sa nevyhnú ani Slovensku.

Počas zajtrajšieho dňa sa treba pripraviť na ďalšiu vlnu silných búrok. Pred búrkami sú vydané výstrahy vo viacerých častiach Európy a v ohrození je predovšetkým centrálna časť Európy.

Búrky prinesie ďalší studený front, ktorý bude postupovať priamo cez naše územie. Priamo nad našim územím sa bude nachádzať čiara konvergencie, ktorá nesie so sebou ideálne podmienky pre masívny rozvoj konvekcie resp. prehánok a búrok.

Prvé búrky sa v našej oblasti čakajú už krátko po poludní, avšak to najvýznamnejšie nás čaká v druhej polovici popoludnia a počas večera, kedy búrky udrú aj na našom území.

Búrlivo bude hneď vo viacerých krajinách

V priebehu štvrtka sa začne vyvíjať masívna kopovitá oblačnosť z ktorej následne vzniknú početné prehánky a búrky, pričom tieto búrky budú aj intenzívne.

Pred búrkami vydala varovanie aj meteorologická služba Estofex. Tá očakáva búrky napríklad v Rakúsku, v Česku, v Maďarsku, či v Slovinsku, ale aj na našom území.

výstraha služby Estofex
výstraha služby Estofex

Búrky čakajte v druhej polovici popoludnia

Ako sme spomínali, tak prvé búrky sa začnú vytvárať západne od Slovenska. Očakáva sa vznik izolovaných búrkových jadier, ktoré môžu vygradovať až do formy supercely.

Takéto supercely môžu prinášať prívalové zrážky, veľké krúpy, avšak je tu aj možné riziko vzniku tornáda a to vďaka veľmi vhodným dynamickým parametrom.

Na naše územie zavítajú búrky po 15:00. Na západné Slovensko by mali doraziť jednotlivé búrkové bunky a ďalšie tu začnú vznikať. Na severozápad Slovenska zavíta zrejme sformovaný búrkový systém z Moravy, ktorého najnebezpečnejším sprievodným javom bude silný vietor.