Na Islande vybuchla sopka. Erupcia nastala neďaleko Reykjavíku

Veronika Sádovská

Posledné týždne vulkanológovia predpovedali sopečnú erupciu na Islande. Seizmická aktivita bola veľmi vysoká a dnes sa ich predpovede naplnili. 

Na islandskom polostrove Reykjanes, neďaleko Reykjavíku, nastala dnes erupcia, len neďaleko sopky Fagradalsfjall, ktorá naposledy vybuchla minulý rok v marci. Na miesto boli ihneď vyslané tímy, ktoré majú situáciu monitorovať.

Zo živých kamier možno sledovať aj vytekanie lávy z trhliny v údolí Meradalur. Erupcia prebieha v západnej časti tejto doliny a podľa kamier sa zdá, že prebieha smerom zo severovýchodu na juhozápad.

Prúdenie lávy je podmienené aj minuloročnou erupciou. Tá jej vytvorila najľahšiu cestu smerom do údolia Geldinga, kde aj minulý rok vyvierala láva.

Podľa vulkanológov by erupcia nemala byť silná a oblaky s magmou nesiahajú vyššie ako 50 metrov.  "Toto je ďalšia neškodná erupcia," vyjadril sa Páll Einarsson, geofyzik a emeritný profesor.

Neočakáva sa ani silný prachový oblak či jeho usadenie sa v blízkych oblastiach, pretože išlo prevažne o lávovú erupciu.

“Vo Fagradalsfjall vznikla veľmi krátka puklina, z ktorej sa potom stali dva malé krátery. Nie je to veľká erupcia, ale je dostatočne jasná, “ povedal Páll. Práve to robí erupciu výnimočnou a na pohľad "fotogenickou". 

Na miesto ihneď vyrazili vedci, aby preskúmali oblasť. Civilná obrana varovala obyvateľov a turistov, aby do tejto oblasti nevchádzali.

Vedci predpokladali, že na Islande dôjde k erupcii, keďže posledné týždne bol ostrov seizmicky veľmi aktívny. Nevylučujú aj ďalšie erupcie.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd