Na Kanárskych ostrovoch vyhlásili stav núdze. Láva mieri k moru, čo spôsobí ďalšie nebezpečie

Peter Minárik

Na Kanárskych ostrovoch pokračuje erupcia sopky Cumbre Vieja, ktorá sa zobudila po 50 rokoch. Teraz existujú obavy, že dôjde k erupcii aj v ďalších oblastiach kráterov.

Sopka Cumbre Vieja vybuchla na kanárskom ostrove La Palma v nedeľu. Predstavitelia ostrova uviedli, že láva do utorkového rána zničila 166 obytných budov a vyžiadala si evakuáciu viac ako 5500 ľudí.

V pondelok večer miestne služby evakuovali dedinu Tacande po tom, čo sa v jej blízkosti objavila lávová diera.

Na jednej z nahrávok môžete vidieť pohybujúcu sa lávu padajúcu do bazéna vedľa jedného z domov. V okolí napokon nič neostalo a sú viditeľné iba oblaky dymu.

Láva mieri k moru

Podľa hodnotenia Národného geografického inštitútu (IGN) v Madride by prvé lávové prúdy z Cumbre Vieja mali prísť do kontaktu s Atlantickým oceánom dnes. Predtým sa predpokladalo, že sa tak stane v pondelok večer, ale láva sa pohybuje príliš pomaly.

Kontakt lávy so zhruba 20 stupňovou slanou morskou vodou vyvolá to, že do ovzdušia dôjde k vypusteniu ďalších nebezpečných toxických plynov a práve tie predstavujú aktuálne veľké nebezpečie.

Odborníci z ústavu odhadujú, že erupcia sopky, ktorá začala a viedla k ďalším seizmickým otrasom na ostrove La Palma, sa môže skončiť až v decembri. Intenzita zemetrasení sa totiž zvyšuje, čo je náznak, že môže dôjsť k ďalším erupciám v iných častiach kráterov.

Vulkanologička IGN Alicia Felpeto v rozhovore pre madridský denník „Publico“ vysvetlila, že analýza predchádzajúcich sopečných erupcií na Kanárskych ostrovoch ukázala, že erupcia môže trvať až 84 dní.

Vyhlásili stav núdze

Španielsky premiér Pedro Sánchez vyhlásil ostrov v utorok popoludní za núdzovú zónu. To zároveň umožní prístup k rôznym formám finančnej pomoci pre postihnutých obyvateľov.

Škody sa odhadujú už na viac ako 400 miliónov eur. Premiér upokojil obyvateľov, že všetci tí, ktorí prišli o svoje domovy budú odškodnení.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd