Na Maltu a Sicíliu mieri európsky hurikán. Búrka napácha ďalšie škody

Peter Minárik

Nad Stredozemným morom už niekoľko dní vyčíňa medikán. Ten sa aktuálne na chvíľu upokojil, no už vo štvrtok začne opäť vyčíňať a na Malte a Sicílii môže spôsobiť škody. Nepriaznivé počasie by malo trápiť dotknuté oblasti do víkendu.

Stredozemné more sužuje už niekoľko dní mimoriadne nepriaznivé počasie. Môže za to medikán, ktorý sa inak nazýva aj ako európskym hurikánom. Dokáže totiž napáchať veľké škody a jeho prejavy sú veľmi podobné hurikánu.

Medikán už napáchal škody v oblasti Sicílie predovšetkým v utorok. Dnes sa situácia mierne upokojila, ale už vo štvrtok sa počasie opäť výraznejšie zhorší.

Medikán udrie na Sicíliu a Maltu

Po vyčíňaní medikánu na Sicílii v priebehu pondelka a utorok zahynuli dve osoby, pričom jedna žena je stále nezvestná. V niektorých oblastiach Sicílie, predovšetkým v oblasti mesta Catania spadli aj stovky milimetrov zrážok, ktoré ulice premenili na rieky.

V týchto chvíľach sa situácia upokojila. Medikán sa nachádza nad Iónskym morom, kde v najbližších hodinách naberie na sile. Medikán najskôr zasiahne ostrov rytierov - Maltu, kde sa búrky sprevádzané silnejúcim vetrom očakávajú už počas nasledujúcej noci.

Nárazy vetra môžu na Malte nasledujúcu noc dosahovať rýchlosť až 100 km/h, pričom to najhoršie príde v priebehu piatkového rána.

Východnú Sicíliu ako aj Maltu bude sužovať silný lejak, ktorý môže priniesť aj viac ako 100 mm zrážok a nárazový vietor, ktorý bude dosahovať poryvy aj 150 km/h. Očakáva sa, že pobrežie môžu zasiahnuť aj 6-metrové vlny.

Medikán má prejavy hurikánu

Stredomorské alebo aj európske hurikány ako sa medikánom často hovorí majú veľmi podobné prejavy ako hurikán. Slovo „medikán“ vzniklo spojením anglických slov: mediterranean tropical-like cyclone , čo doslova znamená stredomorský kvázi-tropický cyklón. 

Takéto javy sa zvyčajne vyskytujú medzi septembrom a januárom a môžu dosiahnuť maximálnu silu rovnajúcu sa hurikánu 1. a 2. kategórie na päťstupňovej Saffir-Simpsonovej stupnici. Trvajú od 12 hodín až do niekoľkých dní.

Medikán bude nad obývanými oblasťami Sicílie a Malty vyčíňať do soboty. Potom sa vráti späť nad Iónske more. Jeho ďalší vývoj je nateraz pomerne nejasný. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd