Na Muránskej planine chcú naštartovať mäkký turizmus

Veronika Sádovská

Šéf agrorezortu a minister životného prostredia sa dohodli na novom projekte národného parku. Na tlačovej konferencii predstavili nový model rozvoja Národného parku Muránska planina.

Hlavnými piliermi nového projektu rozvoja Muránskej planiny bude hlavne revitalizácia krajiny, lesné hospodárstvo, ktoré bude bližšie prírode, tradičné farmárstvo a udržateľný turistický ruch.

Na podporu tohto plánu budú čerpať prostriedky z Európskej únie a chcú takto naštartovať obnovu oblasti Gemera čo najviac prírodnou, tzv. zelenou cestou.

Prostredníctvom eurofondov chcú pomôcť chovateľom vzácneho druhu polodivokého koňa Norika Muránskeho. Toto plemeno sa používa pri lesnej prevádzke alebo aj pri hipoterapii.

Na Murásnku planinu patrí aj tradičný chov oviec. Projekt chce podporiť ich tradičný chov. Pre mnohých ľudí v tomto regióne je ovčiarstvo, lesníctvo a poľnohospodárstvo aj jedinou možnosťou zamestnať sa. 

Projekt má pomôcť aj rozvíjaniu tzv. mäkkého turizmu. Ten je založený na spoznávaní krajiny, tradičného života a pôvodnej fauny a flóry v regióne.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd