Na nočnej oblohe môžeme vidieť zodiakálne svetlo. Ako ho pozorovať?

Veronika Salayová

Tieto dni máme možnosť pozorovať na nočnej oblohe zodiakálne svetlo. Ide o krásny jav, ktorý sa vyznačuje výrazným osvetleným pásom počas tmavej noci.

V týchto dňoch sa nám naskytuje príležitosť pozorovať zodiakálne svetlo na oblohe. Prelom mesiacov a začiatok septembra bude vhodný na pozorovanie tohto krásneho nebeského javu.

Zodiakálne svetlo môžeme na oblohe pozorovať ako osvetlený kužeľ alebo intenzívny lúč počas tmavej noci, ideálne na skorej rannej oblohe od súhvezdia Blížencov smerom k súhvezdiu Barana. 

Treba minimalizovať svetelný smog

Najvhodnejšie je pozorovať zodiakálne svetlo nadránom pred 5.00 hod., kedy na rozhraní dňa a noci bude nad východom viditeľný šikmý kužeľ belavého svetla. 

Aby ste si pozorovanie tohto javu vychutnali čo najviac, je treba ho pozorovať na miestach, kde nie je prítomný svetelný smog. Ideálne miesta pre pozorovanie sú v horách, kde je svetelný smog minimálny. 

Taktiež treba myslieť na to, že aj Mesiac môže svojím jasom výrazne narušiť pozorovanie zodiakálneho svetla, preto nie sú vhodné podmienky pre pozorovanie, keď je Mesiac v období pred, počas alebo po splne. 

Čo je to zodiakálne svetlo?

Ide o jav, ktorí prináša zvýšenie jasu v okolí Slnka, rozširujúce sa pozdĺž ekliptiky, čiže pozdĺž súhvezdí zvieratníka.

Toto svetlo je rozptýlené na časticiach medziplanetárnej hmoty v rovine Slnečnej sústavy, pričom častice sú veľké maximálne 0,1 milimetra a pochádzajú najmä z chvostov komét či z rozpadnutých meteoritov.

Ak sa vám podarí zachytiť zodiakálne svetlo, budeme radi, ak nám ho zašlete prostredníctvom správy do našej redakcie. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd