Na oblohe budeme môcť pozorovať kométu. Bude dokonca viditeľná voľným okom

Veronika Salayová

Už o pár týždňov nás čaká na oblohe veľkolepé divadlo. Budeme totiž môcť pozorovať kométu, ktorá bude viditeľná aj voľným okom. Kedy a kde ju na oblohe hľadať? 

Na zimnej oblohe v januári a februári 2023 pomerne vysoko nad obzorom budeme môcť pozorovať malými ďalekohľadmi, ale aj voľným okom kométu C/2022 E3 ZTF.

Kométa bude najlepšie viditeľná od druhej polovice januára do prvej polovice februára. Nepôjde o žiadnu veľmi jasnú kométu, ale mohla by sa dostať na hranicu viditeľnosti, a tým pádom by sme ju mohli pozorovať aj voľným okom. 

Ide o novoobjavenú kométu

Kométa bola objavená 2. marca 2022 v Kalifornii na observatóriu Mt. Palomar. V čase objavu išlo o veľmi slabý objekt. Následné pozorovania ukázali, že ide o dlhoperiodickú kométu s dobou obehu asi 50-tisíc rokov.

Kométu budeme môcť na oblohe pozorovať od 12. januára 2023, kedy bude vo vzdialenosti asi 166 miliónov km. Kométa začne byť zároveň cirkumpolárnou, teda vôbec nebude zapadať pod obzor a bude viditeľná celú noc. 

O dva a pol týždňa neskôr, teda1. februára 2023, preletí najbližšie k Zemi vo vzdialenosti asi 42 miliónov km. V tom čase ju bude možné pomerne ľahko vyhľadať malým ďalekohľadom. 

Poloha kométy na oblohe. Zdroj: Peter Horálek/Astro novinky.cz
Poloha kométy na oblohe. Zdroj: Peter Horálek/Astro novinky.cz

Kométa na hranici viditeľnosti

Astronómovia predpokladajú, že počas svojho maximálneho priblíženia k Zemi dosiahne až 5. hviezdnu veľkosť a bude ju teda možné pozorovať na tmavej oblohe na hranici viditeľnosti voľným okom. Dôležité pre pozorovanie však bude obmedziť svetelný smog, čiže vyhľadať tmavé miesto ďaleko od mesta, ideálne v oblasti hôr. 

Pozorovanie bude mierne narúšať aj spln, ktorý nastane 5. februára 2023. Odporúča sa, celé obdobie pred splnom vyzerať kométu hlavne v skorých ranných hodinách a po splne, naopak, na večernej oblohe.

Tieto dátumy si preto už teraz zapíšte do diára, aby ste si túto udalosť ani náhodou nenechali ujsť. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd