Na oblohe budeme môcť sledovať vzácny „Modrý Mesiac“. Kedy?

Dominik Cenkner

Počas letných mesiacov mnohí z nás upierajú zrak na nočnú oblohu. Sledujeme planéty, hviezdy i Mesiac. Aj keď sa môže zdať, že s prichádzajúcou jeseňou či zimou sa vytráca aj čaro tohto pozorovania, opak je pravdou.

Už o pár týždňov budeme môcť sledovať pomerne vzácny úkaz, a to tzv. Modrý Mesiac. Ide o jav, kedy v priebehu jedného mesiaca nastanú 2 splny.

Tento rok sa tak stane v októbri. Prvý spln budeme môcť pozorovať hneď 1. októbra a ten druhý, kedy Mesiac získava prívlastok modrý, 31. októbra. Večerné návštevy cintorínov nám tak nebudú skrášľovať len plamienky z tisícov sviečok, ale aj naša prirodzená družica.

Nie je jasné, prečo jav dostal takéto pomenovanie. Mesiac totiž nezíska modré sfarbenie. Odborníci sa domnievajú, že naši predkovia len chceli zdôrazniť výnimočnosť situácie.

Skutočne modré sfarbenie však Mesiac už získal. Stalo sa tak napr. pri výbuchoch sopiek ako Krakatoa (1883) či Mount St. Helens (1980). Práve vtedy sa totiž do atmosféry dostal popol zo sopečných výbuchov. Udiať sa tak môže aj ak sa do atmosféry dostane dym z rozsiahlych požiarov.

Kým v roku 2018 sme mohli pozorovať až dva Modré Mesiace (v januári a marci), tento rok to bude iba jeden. Najbližšie si ho budeme môcť vychutnať až 31. augusta 2023.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
25 °C / 9 °C
Galina
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd