Na oblohe môžeme pozorovať tzv. zodiakálne svetlo. O čo presne ide?

Veronika Salayová

V týchto dňoch sa nám naskytuje príležitosť pozorovať tzv. zodiakálne svetlo na oblohe. Ide o krásny nebeský úkaz, ktorý sa, zjednodušene povedané, vyznačuje výrazným osvetleným pásom počas tmavej noci.  

Zodiakálne svetlo je zvýšenie jasu v okolí Slnka, rozširujúce sa pozdĺž ekliptiky, čiže pozdĺž súhvezdí zvieratníka. Toto svetlo je rozptýlené na časticiach medziplanetárnej hmoty v rovine Slnečnej sústavy. Častice sú veľké maximálne 0,1 milimetra a pochádzajú najmä z chvostov komét či z rozpadnutých meteoritov.

Od dnešného dňa nastávajú ideálne podmienky na pozorovanie tohto krásneho a zaujímavého nebeského javu. 

Ako presne pozorovať zodiakálne svetlo?

Zodiakálne svetlo tak môžeme pozorovať ako osvetlený kužeľ alebo intenzívny lúč počas tmavej noci, preto je práve nov najlepší na pozorovanie tohto javu.

Nov nastáva v utorok 7. septembra, a preto zodiakálne svetlo je možné pozorovať už aj túto noc. 

Ak by sme si chceli vychutnať tento úkaz naplno, mali by sme splniť niekoľko podmienok pre čo najlepšie pozorovanie.

Najvhodnejšie je pozorovať zodiakálne svetlo nadránom pred 5.00 hod., kedy na rozhraní dňa a noci bude nad východom viditeľný šikmý kužeľ podivne belavého svetla. 

Taktiež je vhodné, keď sa pozoruje ďaleko od akéhokoľvek svetelného znečistenia, ideálne na horách, kde je svetelný smog minimálny.

Postupne ako bude Mesiac dorastať, budú podmienky pre pozorovanie tohto úkazu náročnejšie, pretože Mesiac začne rušiť pozorovanie svojím svitom, a zodiakálne svetlo postupne zanikne.  

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd