Na oblohe sa nám ukáže supermesiac. Poslednýkrát v tomto roku

Dominik Cenkner

V piatok sa Mesiac dostane do fáze zvanej spln. Okrem toho sa dostane aj do perigea, vďaka čomu budeme môcť pozorovať tzv. supermesiac. O čo vlastne ide?

Mesiac sa okolo Zeme nepohybuje okolo kružnice, ale jeho dráha je eliptická. Priemerná vzdialenosť Zeme a Mesiaca je približne 384 000 kilometrov.

Rozdiel medzi najvzdialenejším bodom (apogeum) a najbližším bodom (perigeum) je asi 10 %. Práve tento rozdiel spôsobuje, že sa Mesiac počas niektorých mesiacov javí byť na nočnej oblohe väčší než iné mesiace v roku.

Od mája do augusta tohto roka bol, resp. ešte bude, Mesiac blízko k Zemi. Najbližšie perigeum naša prirodzená družica dosiahne 10. augusta, teda v stredu, o 19:08 h.

Mesiac bude od Zeme vzdialený 359 828 km. Bude teda ďalej, ako k tomu bolo v júli, keď vzdialenosť od našej planéty bola 357 263 kilometrov.

Supermesiac a názory odborníkov

V noci zo štvrtka na piatok, presnejšie v piatok o 03:36, sa Mesiac dostane do splnu. Na oblohe sa nám vďaka tomu, že v týchto dňoch bude aj v perigeu, môže javiť aj o 16 % jasnejší ako obvykle.

Odborníci sa však nezhodujú v tom, kedy možno k Mesiacu pridať aj prívlastok super (supermesiac). Niektoré publikácie totiž pre tento pojem označujú špecifické vzdialenosti či časové obmedzenia.

Bežných „smrteľníkov“ to však trápiť nemusí. Dôležité je, že si budeme môcť vychutnať ďalšie nebeské divadlo.

Supermesiac však bude rušiť vrchol meteorického roja Perzeidy. Ten nastane v piatok 12. augusta.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd