Na parkovisku pršalo na jediné auto. Naleteli médiá hoaxu?

Dominik Cenkner

Nielen zahraničné, ale aj niektoré slovenské médiá prišli v uplynulých hodinách so senzáciou. Na indonézskom ostrove Jáva malo pršať len na jediné auto zaparkované na parkovisku. Je to vôbec reálne?

Oblasť na indonézskom ostrove Jáva zasiahol superlokálny dážď. Aj takto opisovali „udalosť“ médiá po celom svete v uplynulých hodinách.

Prvotné informácie hovorili o tom, že ojedinelý jav zachytil v pondelok na parkovisku očitý svedok. Oblasť mal zasiahnuť superlokálny dážď, ktorý spôsobil, že kvapky z neba dopadali iba na jedno z mnohých áut, ktoré boli na parkovisku zaparkované.

„Čerešničkou na torte“ bola informácia, že v oblasti až do konca novembra síce panuje obdobie dažďov, ale tento fenomén je vzácny aj tam.

Video sa pochopiteľne okamžite začalo šíriť po sociálnych sieťach, pričom k nemu s plnou vážnosťou pristupovali aj médiá. Aká je však pravda?

Fyzikálne nemožné

Celé video je len hoax. Ide o veľmi dobre postrihané video, ktorého cieľom je priniesť senzáciu. Z fyzikálneho hľadiska jednoducho nie je možné, aby pršalo len na jednom aute na celom parkovisku.

Začnime tým, že atmosférické javy sa dejú na škále od niekoľkých stoviek metrov po rádovo desiatky až stovky kilometrov. Navyše oblačnosti a zrážky, ktoré vznikajú sú veľmi premenlivým javom.

Je preto extrémne nepravdepodobné, že by kontinuálne pršalo len na jednom mieste. Jednoducho prehánky a búrky majú stovky metrov až kilometre a navyše sa pohybujú.

Stacionárna búrka?

Niektorí by mohli namietať, že ide práve o to. Áno, v meteorológii síce poznáme pojem stacionárna búrka, ale pri nej zrážky pokrývajú oblasť o rozlohe niekoľko kilometrov štvorcových a nie metrov štvorcových.

Navyše sa pri nich mení intenzita zrážok, vyskytuje sa tam vietor, ktorý zrážky odfukuje a oblačnosť je ťažká a tmavá.

Na predmetnom videu pritom vidieť oblačnosť kilometre vysokú a nevidieť tam základňu oblačnosti. Taktiež zrážky stoja na mieste a nehýbu sa.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd