Na Sahare napadol sneh. V Alžírsku iba štvrtýkrát za 42 rokov

Veronika Salayová

Zima so snežením v januári dorazili aj do severnej Afriky, konkrétne na saharskú púšť. V alžírskom meste, odkiaľ pochádza záznam fenoménu jedinečného pre túto časť sveta, sa tak stalo za posledných 42 rokov iba trikrát.

Africká púšť je jedným z najteplejších miest na Zemi. V tomto ročnom období teplota zvyčajne neklesne pod +12 °C.

V januári sa priemerné teploty na Sahare pohybujú na úrovni +14 °C, pred pár dňami však v alžírskej provincii  An-Na'ama namerali teplotu -3 °C. 

Sneh v tejto oblasti napadol za posledných 42 rokov iba štyrikrát. Naposledy sa tak stalo v roku 2018 a predtým v rokoch 2017 a 1979.

Kým tento rok napadlo na Sahare pár centimetrov snehu, v roku 2018 to bolo podstatne viac. Vtedy napadlo asi 40 centimetrov snehu neďaleko saharského mesta Ain Sefra na severozápade Alžírska.

Okrem Alžírska sneh zaznamenali aj ďalšie africké štáty na severe kontinentu. Snežilo v Libanone, Sýrii a nasnežilo aj v Saudskej Arábii a v Iráne.

Saharská púšť je púšť s rozlohou deväť miliónov štvorcových kilometrov. Pokrýva väčšinu severnej Afriky. Okrem toho, že je jedným z najsuchších miest na planéte, je to aj jedno z najteplejších miest na svete.

Vedci upozorňujú, že stále častejšie sneženie môže súvisieť s klimatickými zmenami, ktoré sa takýmto spôsobom prejavujú aj v africkej Sahare. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Zajtra
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd