Na severe husto sneží a sneženie komplikuje dopravu. Pozrite si fotky

Peter Minárik

Počasie na našom území práve v týchto chvíľach ovplyvňuje teplý front spolu s presúvajúcou sa oblasťou nízkeho tlaku. na viacerých miestach sa vyskytuje intenzívny dážď, ale niekde aj sneží a to pomerne výdatne. Sneženie sa však čoskoro zmení na dážď.

V Žilinskom a na západe Prešovského kraja komplikuje dopravu výrazné sneženie, ktoré sme počas dnešného dňa avizovali. Počasie totiž ovplyvňuje presúvajúca sa tlaková níž spolu s teplým frontom.

Od juhozápadu sa počas dňa rozširovalo rozsiahle zrážkové pole a to už v týchto chvíľach prináša zrážky na celé Slovensko. Ide prevažne o dážď, avšak v Žilinskom kraji a na západe Prešovského kraja pomerne výrazne sneží.

Sneženie komplikuje dopravu

Cestári informujú, že na rýchlostnej ceste R1 v úseku Banská Bystrica Sever - Banská Bystrica Východ je na ceste vrstva kašovitého snehu. Tu sa však už sneženie zmenilo na dážď, a tak sa sneh pomerne rýchlo roztopí.

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý. V hornatejších oblastiach sa na povrchu vozoviek miestami nachádza vrstva kašovitého až utlačeného snehu hr. 1 - 2 cm, ojedinele hr. 4 - 5 cm, na ceste II/584 v úseku Srdiečko - Bystrá hr. 5-10 cm. V okresoch Kežmarok a Stará Ľubovňa sa miestami na cestách nižších kategórií nachádza zľadovatený sneh do 1 cm.

Horské priechody (HP) sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý, okrem HP Huty, Vrchslatina, Besník, Príslop, Šturec, Javorník, Chorepa, Súľová, Grajnár, Donovaly, Makov a Vernár, kde je na vozovke čerstvý, kašovitý až utlačený sneh hr. 1 - 2cm. Na HP Čertovica je na vozovke kašovitý sneh hr. 4-5 cm.

Cestári varujú aj pred počasím, ktoré znižuje dohľadnosť. Silný dážď obmedzuje dohľadnosť do 100 m na diaľnici D2 v oblasti Bratislavy, Lozorna, Závodu a Jaroviec a pre sneženie v oblasti Trstená.

Sever pokrýva sneh, ktorý sa zmení na dážď

V týchto chvíľach ešte v takmer celom Žilinskom kraji, okrem okolia Žiliny a dolných Kysúc a na Spiši sneží. To sa však už čoskoro zmení.

Od juhozápadu sa začína pretláčať teplý vzduch, ktorý spôsobí, že hranica sneženia bude rýchlo stúpať nahor a sneženie sa zmení na dážď. Tieto oblasti tak čaká poriadna čľapkanica. Výdatne pršať bude až do rána. Aktuálnu polohu zrážok sledujte TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd